2024.03.19, Kedd
5+1 jel, amiből tudható, hogy jó kezekben épül az új tető
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

5+1 jel, amiből tudható, hogy jó kezekben épül az új tető

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2022.02.17. 10:30

A megnövekedett építkezési és felújítási igény miatt egyre többen pártolnak át más területekről az építőiparba, rohamosan nő az ács és a tetőfedő feladatokat vállalók száma. Megbízható, tapasztalt, munkájára igényes munkaerőt mégis egyre nehezebb találni akár magánemberként, akár építésvezetőként, de némi odafigyeléssel könnyen meg lehet különböztetni a valódi szakembereket a kevésbé hozzáértőktől.

Ugyan még csak nemrég kezdődött az év, nem árt szem előtt tartani, hogy több állami támogatás (mint a Falusi CSOK, az otthonfelújítási támogatás) határideje 2022. december 31. Emiatt már eleve sokkal telítettebb a jó építőipari szakemberek naptára, gyakran hónapokra előre be vannak táblázva, és ha valaki nem szeretne lemaradni az idei évben még elérhető támogatási lehetőségekről, akkor már most gondoskodnia kell a nyárra vagy őszre tervezett szakszerű tetőfedő kapacitás lekötéséről. A tervezési fázisban elengedhetetlen az adott terület szakemberével konzultálni, hiszen hasznos tanácsokat lehet kapni a felhasznált anyagok és a kialakítás terén is.

A generálkivitelezőknek és a megrendelőknek ugyanolyan fontos, hogy hozzáértő szakemberek minőségi, jól bevált alapanyagokkal dolgozzanak az adott építési projekten. Egy ház építése nem néhány évre szól, hanem jó esetben évtizedekre, ami megalapozza az igényt, hogy a tetőfedéssel megbízott szakember tapasztalt és a tetőt fedő építőanyagok gyártója is nagy múltú és megbízható legyen. A gyártó tekintetében az elmúlt két évre jellemző nemzetközi szállítmányozási körülményeket figyelembe véve az is fontos szempont, hogy az építőanyag milyen könnyen elérhető.

Egy olyan színvonalas és stabil hazai céggel, mint a Terrán, ahol a termékfejlesztők az építőipari trendeket folyamatosan figyelik és követik, zökkenőmentes és gyors lehet minden esetlegesen felmerülő probléma megoldása.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.


Tetőfedés terén a jó szakember kiválasztásához a következő szempontok mérlegelése ajánlott mindennemű megbízási szerződés kötése előtt:

Impozáns ajánlásokkal, referenciákkal rendelkezzen!

Ha a következő építési projekthez új ácsra vagy tetőfedőre van szükség, a tájékozódást el lehet kezdeni a közösségi média építkezős, felújítós csoportjaiban is, de érdemes inkább ajánlásokat kérni közvetlenül a kollégáktól, az építőiparban dolgozó ismerőseinktől. Az igazán jó szakemberek kevésbé ajánlgatják magukat az interneten, inkább mások ajánlják őket. Illetve vannak olyan szakmai portálok, ahol például a tetőcserép gyártója ajánl olyan szakembereket, akik az általuk gyártott alapanyagokhoz és alkalmazott technológiákhoz maximálisan értenek.

Ezeknek a tetőfedő specialistáknak a hitelességét nagyban megerősíti a gyártó portálján való megjelenés. Ilyen szakemberkereső felület a Terrán Ácskereső weboldala. A végső kiválasztás aztán egy (vagy több) mindenre kiterjedő megbeszélésen múlik, valamint a legjobb döntés felé visz a jelöltek néhány kész munkájának a megtekintése élőben. Ideális esetben ezt magától is felajánlja az az ács, aki büszke a munkájára.
 

Részletes árajánlatot adjon írásban!

Ha új házat épít vagy építtet az ember, akkor az ács az építész tervei alapján ki tudja számolni a várható költségeket. Viszont meglévő tető felújítása vagy komplett cseréje esetén mindenképpen szükséges a helyszíni felmérés. Az árajánlat csak akkor lehet hiteles, ha pontos terv vagy helyszíni felmérés alapján készül, ugyanis azok nélkül sok olyan tényező bukkanhat fel menet közben, amelyek fennakadást és jelentős plusz kiadást okozhatnak. A munkájára igényes ácsok ezért csakis a tető pontos ismerete után kalkulálnak, ajánlatukban pedig részletezik az egyes munkafázisokat és a szükséges anyagokat, hogy a megrendelő teljes képet kapjon a költségek eloszlásáról.

Az állami pályázatokon való részvételnek ráadásul alapfeltétele az árajánlat, a meghatározott formátumú szerződés és egyéb papírmunka, így ezeknek a teljesülésére eleve érdemes külön figyelmet fordítani a szakember kiválasztásánál.


Rendszerben gondolkodjon!

A tetőfedés nem néhány cserép egymásra pakolása, hanem komoly szakmai tudást igénylő folyamat, ahol az ács ismeri és használja a modern technológiákat és alapanyagokat, komplett tetőfedő rendszert tud ajánlani és létrehozni annak érdekében, hogy a tető ne csak tető legyen, hanem az épület éke, amely egyben tartós védelmi funkciót is ellát. A korszerű háztetőkhöz olyan kiegészítő elemek is tartoznak vagy tartozhatnak, mint a tetőfólia, a hőszigetelés, az ereszcsatorna-rendszer, a hófogók, a napelemek és tartóik, valamint a hazai piacon fellelhető, nemzetközileg is egyedülálló napelemes tetőcserepek.
 

Szerződéssel és számlával dolgozzon!

A tető nem papírból épül, de az fontos, hogy a megbízott szakember papírjai rendben legyenek. Nem csak azért, mert törvényileg és egy építkezésen munkavédelmi szempontból sem lehet másképp, hanem azért is, mert a megbízható, munkájáért felelősséget vállaló szakember vállalkozás keretében dolgozik. Cégének megléte és leinformálhatósága is plusz biztosíték arra, hogy nem egy bizonytalan hátterű, kétes vállalkozásra van bízva a tető fedése. S ahogy az árajánlat elvárható paramétereinél említésre került, az állami támogatásokhoz elengedhetetlen a pályázati szabályokat betartó papírmunka a vállalkozó részéről.
 

A munkadíjára ne kérjen előleget!

Az építőiparban jártas művezetőket és generálkivitelezőket erre talán nem is kell figyelmeztetni, de hasznos tanács lehet mindenki másnak, hogy ha már megvan a kiválasztott tetőfedő szakember, és az előleg kerül szóba, akkor érdemes annak tudatában tárgyalni, hogy ha a vállalkozó szerzi be a szükséges anyagokat, akkor annak költségét szokás előre rendezni, a munkadíjat csakis a tető elkészülte után szokás kifizetni.

Aki még soha nem építkezett, az is ismeri a munkadíjjal lelépett vállalkozókról szóló rémtörténeteket, amelyek nem alaptalanok – meg lehet akadályozni az ilyen esetek szaporodását a becsületességét az előlegigényével is bizonyító ács megbízásával.
 

+1: Ismerje a fenntarthatóságot támogató tetőfedő technológiákat!

Az önmagát minduntalan fejlesztő, szabadidejében is szakmai kiadványokat és specifikációkat olvasgató tetőfedő lehet a legjobb választás, ha napelemes tetőre van szükség. Aki rajongással beszél a munkájáról, és határozottan, egyben lelkesen részletezi az akár általa is kivitelezhető napelemes rendszerek adta lehetőségeket, az lesz az igazán jó ács az építkezésen.

Tervezett napelempanelek elhelyezése esetében különösen fontos a tető masszív és biztos állapota, régi tető cseréjénél és új tető építésekor egyaránt hasznos előre gondolkodva a napelemes tetőcserepeket fontolóra venni, és olyan tetőfedőt választani, aki ért az egyedülálló technológia beépítéséhez vagy kész informálódni a Terrán szakértőitől, akik kompetenciájukkal maximálisan támogatják és segítik mindenben a hozzájuk forduló szakembereket és építtetőket egyaránt.

A Terran Generon napelemes tetőcserép számos magyar és külföldi elismeréssel büszkélkedik, kiforrott, megbízható, hiszen már számtalan háztartásban megtalálható.

A termék bevezetése óta közel 250 otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, ami körülbelül 100 ezer beépített modult jelent.

Az évszázados vállalat haladva a korral, a fenntartható jövőt támogatva fejleszti rohamléptekben különleges termékük elérhetőségét és kapcsolódó szolgáltatásaikat.

 

 

Jó tudni, hogy felelős gyártóként a Terrán az alapanyagok és a mesteremberek kiválasztásában is segíti a megrendelőket. Az említett Ácskereső weboldalon néhány kattintással a területileg az építkezéshez vagy tetőfedő projekthez legközelebb eső Tetőspecialistát lehet megtalálni, aki megfelel minden felsorolt feltételnek, és zökkenőmentesen valósítja meg azt, amit az építész, a kivitelező vagy az építtető megálmodott. Az állami támogatások szűkülő határidejére koncentrálva sem érdemes elsietni a színvonalas tetőfedő és a minőségi alapanyagok kiválasztását, viszont érdemes előre gondolkodni.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generontetőcseréptetőépítés