2024.04.28, Vasárnap
Tovább nő a hazai megújuló energia-felhasználás
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Tovább nő a hazai megújuló energia-felhasználás

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.08.16. 12:00

A hazai napenergia térnyerésében a tavalyi esztendő rekordévnek bizonyult. A háztartási méretű napelemes rendszerek száma mára meghaladta a 200 ezer darabot, korábbi várakozások ezt csak 2030-ra prognosztizálták. A több mint száz éves Terrán saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre.

Rekordszámok, lendületben a megújulók

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény. Tavaly rekordot írt a hazai napenergia növekedése, 1100 megawattos gyarapodással.

Az adatokból jól látszik, hogy a napelemek iránti érdeklődés és a megújuló energia hasznosítása továbbra is töretlen, tavasszal a háztartási méretű kiserőművek száma elérte a 200 ezret. 

Nyár elején az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék Energiaföldrajzi Kutatócsoportja mutatta be több egyetemmel közösen végzett kutatási eredményeit, amely szerint 2050-re az EU minden tagállamában, így Magyarországon is megvalósítható volna a megújuló energiaforrásokra való teljes átállás. Eredményeik szerint Európa klímasemlegessége nem csupán illúzió, ez akár 2045-re megvalósulhatna.

Generon: társ a zöldenergia-termelésben

A Terrán környezettudatossága nemcsak filozófiájában, hanem gyártási folyamataiban és működésében is megmutatkozik. A fenntarthatóság és a zöldszemlélet jegyében alkotta meg napelemes tetőrendszerét is. A Generonnál minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, egyszerre tölti be a tetőcserepekre jellemző védelmi funkciót és hasznosítja a napenergiát. Tökéletesen belesimul a tető síkjába, így különleges esztétikai megjelenést biztosít. 

A Generon edzett üveglapjai maximális védelmet nyújtanak például a jégesővel szemben. Nyáron még extrém forróságban sem melegszik fel, köszönhetően a cseréphéjazatok mögötti, minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrésben cirkuláló levegőnek, amely kellően intenzív hűtőhatást biztosít.

A napelemek részterhelésen akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Ha Generon, akkor síkcserepek

A Generon és a Zenit tetőcserepek geometriája azonos, így tökéletesen kompatibilisek egymással. A Zenit tetőcserepek helyére a későbbiekben egyszerűen beilleszthető a Generon úgy, hogy a szomszédos elemekkel való kapcsolat ugyanazt a vízzárósági szintet biztosítja, mint amit Zenit termékkel tudunk elérni az adott hajlásszög esetén. A termékcsalád nyolcféle színben érhető el, a klasszikusnak mondható téglaszíntől, a sötétebb árnyalatokig.

A ClimaControl felületkezeléssel közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el a sötét tetőcserepek, így a nyári időszakban csökken a tetőtérre nehezedő hőteher, valamint a környezetet sem terheljük, hiszen kevesebbet kell klímát használni.

Az energiatárolóval bővített napelemes rendszer kialakításával a megtermelt energiát a tényleges felhasználásig raktározhatjuk.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemes tetőcseréptetőcserépmegújuló energia