2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Új vasúti pálya épül a Dunántúlon, lendületet nyer a zalai infrastrukturális nagyberuházás

Új vasúti pálya épül a Dunántúlon, lendületet nyer a zalai infrastrukturális nagyberuházás

magyarepitok.hu

2023.08.23. 16:22 - Hegedűs Gergely

A napokban nyilvánosságra hozott többi fejlesztéshez hasonlóan itt is egy jelentős ipari beruházáshoz kapcsolódva lép előre a térség közlekedése.

Hirdetés

Lapunk is beszámolt az országszerte zöld lámpát kapott közúti és vasúti beruházásokról, amelyek közt szerepeltek a Zalaegerszeg térségében megvalósuló konténerterminál kapcsolódó fejlesztései is.

Utóbbiak egyikeként az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában a 2021 óta épülő, több mint 40 millió euróból megvalósuló konténerterminálhoz egy vasúti bekötés jön létre. Az ÉKM által a TED-en közzétett ajánlati felhívásból kiderül, a nyertesnek a Zalaegerszeg-Zalaszentiván vasúti bekötés tervezési, engedélyezési és kivitelezési feladatait egyaránt el kell végeznie.


A második vágány mellett számos egyéb fejlesztésre van szükség

Ahogy azt korábban is jeleztük, az itteni beruházásokat az indokolja, hogy a zalaegerszegi-zalaszentiváni térségben ér össze az RFC6 Mediterrán és RFC11 Borostyán vasúti árufuvarozási korridor, ezáltal az érintett vonalszakasz teherforgalma kiemelkedő. Ugyanakkor az érintett 25. számú vasútvonal Zalaszentiván–Zalaegerszeg villamosított vonalszakasz jelenleg teljes hosszában egyvágányú.

Ahhoz hogy ez a szakasz el tudja látni szerepét Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálja kiépülése után is, szükséges a kétvágányú kialakítása kitérők beépítésével. Emellett szükség van a biztosítóberendezési és villamosítási átalakításokra, valamint egyéb szakági átalakításokra, úgy mint útátjáró átépítésre vagy közműkiváltásokra.


Az érintett műtárgyak és útátjárók is átépülnek

A közbeszerzésből megadott főbb mennyiségek alapján a beruházás megteremti a fent felsorolt paramétereket, miután összességében mintegy 7,2 kilométernyi egybefüggő országos közforgalmú vasúti pálya vágányait építik majd ki. Ennek részeként

  • a 25 számú vasútvonal második, jobb vágányát is létrehozzák 2931 méteren;
  • Zalaszentiván VIII. vágányának meghosszabbítása érdekében 1702 méternyi vágány épül;
  • továbbá átadó/átvevő és hozzájuk tartozó biztonsági csonkák létrehozása érdekében 2473 méternyi vágány jön létre.

Szintén 7,2 kilométer hosszban felsővezetéki rendszer és távvezérlés (FET/HETA) jön létre; továbbá a vasúti biztosítóberendezés és vasúti távközlés átalakítását is meg kell tervezni és el kell végezni. A közbeszerzés mindezeken túl többek közt a vonalon érintett hat darab műtárgy építését, átépítését, illetve bontását is előírja; akárcsak a vonalon érintett öt útátjáró építését, átépítését és bontását.

Kötött pályaZalaegerszegZalaszentiván

Hírlevél

Hirdetés