2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az egyik legnépszerűbb erdei kisvasút újult meg ebben a projektben

Az egyik legnépszerűbb erdei kisvasút újult meg ebben a projektben

mti, magyarepitok.hu

2024.03.26. 12:56 - Hegedűs Gergely

A Gyöngyös és Mátrafüred közötti szakaszon a vasúti pályája és a szerelvények teljes állománya megújult.

Hirdetés

A Heves vármegyei Gyöngyösön március 26-án megtartották a Gyöngyös-Mátrafüred pályaszakaszának projektzáró rendezvényét. A Mátravasút beruházása 1,2 milliárd forint kormányzati támogatással, 2018-tól két ütemben valósult meg. Az egyik legnépszerűbb erdei kisvasút vasúti pályája és a szerelvények teljes állománya megújult.


A kisvasút két vonalon szállítja az utasokat

Az eseményen az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára is részt vett. Zambó Péter hangsúlyozta az erdők rekreációs-egészségvédelmi szerepét. Hozzátette, az állami erdészeti társaságok 2013 óta mintegy 42 milliárd forintot fordítottak az erdei közjóléti-turisztikai infrastruktúra fejlesztésére: erdei iskolák, kilátók, ökoturisztikai központok, tanösvények, erdei szállások újultak meg vagy létesültek.

A fővárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon szállítja az utasokat: egyrészt Gyöngyös és Mátrafüred között húzódó sínpályán, másrészt a Lajosházán át Szalajkaházhoz vezető vonalon.


Nagyobb teherbírású sínanyagot építettek be, nőhet a járatsűrűség is

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója ismertette, a fejlesztés előző ütemében a Gyöngyös-Gyöngyössolymos pályaszakasz újult meg, és a Mátravasút gördülő állományának teljes felújítását is elvégezték.   

A most érintett mátrafüredi szakaszon több mint 7 kilométeren cserélték ki az ágyazati kőzetet, a régi talpfákat betonaljra cserélték, és nagyobb teherbírású sínanyagot építettek be a pályába. Ennek köszönhetően nőtt a kisvasút pályaszakaszának utasbiztonsága, terhelhetősége, és így növelhető a vasúti vonalon fenntartható járatsűrűség is.


Az elmúlt években a Mátrában öt turistaház újult meg

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: ahhoz, hogy megmaradhasson a kisvasút, új funkciót kellett találni, ebből pedig turisztikai attrakció lett. A Mátravasútnak augusztustól több mint 30 ezer vendége volt - tájékoztatott.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a rendezvényen rámutatott: akkor lehet rávenni az embereket a mozgásra, ha élményt nyújtanak hozzá, ezért kerékpárutakat építenek, felújítják a turistaházakat - az elmúlt években a Mátrában öt épület újult meg -, és felújítják a kisvasutakat is. A Mátravasúton a mátrafüredi előtt korábban a Szalajkaházhoz vezető szakaszt adták át.

Kötött pályaMátrafüredGyöngyösvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés