2024.02.21, Szerda
Közel 10 milliárdból újul meg a Szépművészeti Múzeum

Közel 10 milliárdból újul meg a Szépművészeti Múzeum

mti

2016.04.01. 17:46 - Hegedűs Gergely

Az átfogó rekonstrukció összesen 14 ezer négyzetmétert érint, megújul az épület több mint 40 százaléka, a kiállítóterek összterülete 2400 négyzetméterrel nő. Kiemelkedő projekt a közönségtől 70 éve elzárt Román csarnok felújítása.

Hirdetés

A Liget Budapest projekt keretében 2015 elején megkezdődött, 9,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás 2018 elejére készül el.

Az intézmény megújulásának legfőbb elemei:

  • felújítják a 2. világháborúban súlyos károkat szenvedett Román csarnokot,
  • korszerűsítik az elavult fűtőrendszert,
  • elvégzik a komplex akadálymentesítést,
  • klimatizálják a kiállítóterek egy részét,
  • valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki.

A Szépművészeti pénteki sajtóbejárásán az intézmény főigazgatója a legfontosabb feladatnak a 70 éve a közönség elől elzárt Román csarnok felújítását tartotta. Baán László ugyanakkor hozzátette, nem csupán erről szól a projekt, az átfogó rekonstrukció összesen 14 ezer négyzetmétert érint, így megújul az épület több mint 40 százaléka.

Hangsúlyozta, a Szépművészeti megnyitásakor még nem volt szokás időszaki kiállításokat rendezni, inkább az emberek utaztak egy-egy kiemelkedő műtárgy kedvéért. Mára gyökeresen megváltoztak, a tárlatrendezési elvek, így a múzeumépületeknek nagyságrendekkel nagyobb számú látogatót kell kiszolgálniuk. Eközben biztonságos körülményeket kell biztosítaniuk az állandó és időszaki kiállítások műtárgyainak.

A főigazgató elmondása szerint ezért a kiállítóterek nagy részében kialakítják az eddig többnyire hiányzó klimatizálást, korszerű biztonságtechnikát építenek ki, múzeumpedagógiai foglalkoztatókat létesítenek, valamint önkiszolgáló éttermet nyitnak az egyiptomi gyűjtemény eddigi helyén.    

Mányi István tervező hozzáfűzte: a 60-80 főre tervezett ruhatárak kapacitását 1200 fősre növelik, de elvégzik a komplex akadálymentesítést is, így az épületben 2018-tól nemcsak a kerekesszékesek mozoghatnak kényelmesen, hanem például Braille-feliratokat is kihelyeznek és kiépítik az audioguide rendszert is.    

A szakember az MTI kérdésére közölte, a beruházás során a kiállítóterek nemcsak minőségileg újulnak meg, összterületük is nő 2400 négyzetméterrel. A mélyföldszinten már meglévő két kiállítóterem és a Márvány csarnok alatti terület egy összefüggő, 1200 négyzetméteres kiállítótérré válik.

Mint hozzátette, új teherliftet építenek be, lecserélik a hetvenes évekből való gőzfűtést, a felújított tetőre napelemeket és napkollektorokat helyeznek, valamint modern műtárgyszállítási folyósokat is kialakítanak.    

Baán László beszámolója szerint a közönség nemcsak a Román csarnokot kapja vissza: a hetvenes években a múzeum gyönyörű Michelangelo termét vasgerendákkal galériázták, hogy a könyvelést odahelyezhessék; a felújítás során többek között ezt a termet is rekonstruálják.   

Az épület 2018 elejétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatoknak ad majd otthont.

Mi épül?Liget Budapest ProjektközintézményekSzépművészeti Múzeummúzeum

Hírlevél

Hirdetés