2024.07.25, Csütörtök

Bővítette kisteleki üzemét az energia- és telekommunikációs kábelek gyártásában a világon piacvezető Prysmian csoport.

A 12 millió eurós (mintegy 3,7 milliárd forintos) beruházás átadóján Francesco Fanciulli, a cég közép-európai vezérigazgatója tartott beszédet. Elmondta, a fejlesztés célja, hogy a csoport közép- és hosszútávon Magyarországon alakítsa ki a tűzálló és gumikábeleket gyártó közép-kelet-európai központját.

A beruházás nyomán a 250 munkavállalót foglalkoztató üzem éves kapacitása 18 800-ról 37 százalékos emelkedéssel 25 800 tonnára nő, aminek 80 százaléka exportra megy.    

A 2014-ben kezdődött fejlesztés során két új blokkban 15 új gyártóegységgel bővítették a kisteleki üzemet. Kialakítottak egy, a tűzálló kábelek típusvizsgálatára alkalmas laboratóriumot és megerősítették a csomagolási részleget is - közölte a vezérigazgató. Hozzátette, a beruházásnak köszönhetően - állandó nyersanyag-érték mellett - akár 50 millió eurós (15,5 milliárd forintos) forgalomnövekedés is várható.

Az elmúlt hónapokban 100 ezer négyzetméter ipari területet vásároltak, ahol folytatható a gyár bővítése. A tervek szerint a következő három évben 24 mérnök, 30 magasan kvalifikált technikus és 150 szakmunkás csatlakozik a céghez Magyarországon - tudatta Francesco Fanciulli.    

A milánói székhelyű, az 1879-ben alapított Pirelliből 2005-ben kivált Prysmian csoport ötven országban van jelen 89 gyárral és 17 kutatás-fejlesztési központtal, alkalmazottainak száma mintegy 19 ezer. A milánói tőzsdén jegyzett multinacionális vállalkozás forgalma 7,3 milliárd euró volt 2015-ben, az értékesítés 60 százalékát Európa adta. A Prysmian budapesti és berlini központú, 3 ezer munkatársat foglalkoztató kelet-közép-európai részlegének forgalma tavaly 1,2 milliárd euró volt.

A csoport 1995 óta van jelen Magyarországon, a Prysmian MKM Magyar Kábel Művek Kft. Kistelek mellett Balassagyarmaton működtet gyárat. A hatszáz dolgozót alkalmazó vállalkozás nettó árbevétele eléri a 250 millió eurót (77,8 milliárd forintot). A cég Balassagyarmaton a kistelekihez hasonló méretű beruházás tervez - közölte a vezérigazgató.

(forrás és fotó: mti)

Mi épül?üzemépítésKistelek