2024.05.08, Szerda

Hirdetés

Innovatív megoldás az akadálymentesítésben az M3-as metró vonalán - videó
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu és m3felujitas.hu

Innovatív megoldás az akadálymentesítésben az M3-as metró vonalán - videó

MTI, BKV

2022.08.16. 16:21 - Kolinek Nóra

Az akadálymentes közlekedés elősegítése érdekében gumiból készült peronhézag-kitöltővel csökkentenék a peron és a szerelvények közötti átlépési távolságot.

Hirdetés

Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója során az egyenlő esélyű hozzáférés feltételeinek megteremtésére kiemelt figyelmet fordítanak, és az érintettek bevonásával törekszenek a lehető legjobb megoldásokra – olvasható a BKV közleményében.

Az M3-as metró középső szakaszának hét állomásán a SWIETELSKY Építő Kft. dolgozik, a vágányépítést a teljes szakaszon a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi.  

Az akadálymentesítés egyik kiemelt eleme a Magyarországon először az M3-as metrónál alkalmazott ferdepályás felvonó, melyről lapunkban több alkalommal is beszámoltunk.

Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Újabb lépésként 2022. augusztus 17-én kezdődik a Platform Gap Filler (PGF) azaz peronhézag-kitöltő tesztelése, ami a peron és a szerelvények közötti átlépési távolság csökkentését szolgálja.

A peronok és a szerelvények közötti túl nagy, 5-6 centiméteres távolság problémájára a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy a kerekesszékkel közlekedőknek a 2 centiméter jelentene elfogadható értéket – írták.

Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Rövidesen kezdődik a tesztelési időszak

A BKV ismertette:

PGF elem egy erős, gumiból készült perontoldat, mely – a megfelelő méretű elemek kiválasztásával és felszerelésével – minimálisra csökkenti az átlépési távolságot a peronszél és szerelvény ajtajának széle között. Rugalmas, ezért nem okoz sérülést a metrószerelvényben, ugyanakkor ellenáll az utasforgalom okozta terhelésnek, így biztosítva a könnyebb ki- és beszállást. A PGF további előnye, hogy a meglévő adottságok figyelembevételével utólagosan is beépíthető.

A tesztelés öt állomáson - Újpest-központ, Újpest-városkapu, Forgách utca, Corvin-negyed, Határ út - kezdődik. A próba idejére a peronok szélére különböző hosszúságú fogakkal ellátott, körülbelül 60 centiméteres hungarocell darabokat rögzítettek, amelyek segítenek majd a végleges méretek beállításában.

Fotó: m3felujitas.hu

Egy éven belül beépíthetik az elemeket

Hozzátették, hogy a probléma nem egyedi, világszerte alkalmaznak különböző műszaki megoldásokat a távolság csökkentésére a metrók, vasútvonalak állomásain. Az elvégzett vizsgálatok alapján a megoldást a PGF-elem beépítése jelentheti, amelyet több cég is gyárt, így beszerzése viszonylag könnyű, és több európai városban is alkalmazzák már.

A tesztelés után a tervek szerint állomásonként négy, azaz perononként két-két beszállási pozícióban ötméteres szakaszokon rögzítik majd a PGF elemeket, az akadálymentes be- és kiszállási lehetőségeket pedig peronburkolati jelek mutatják majd. A teljes vonalon egy éven belül valósulhat meg a projekt - olvasható a közleményben.

A Platform Gap Filler elemekről készült összefoglaló videó az alábbiakban megtekinthető.
 

 

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.M3-as metrómetrófelújításferdepályás felvonóakadálymentesség

Hírlevél

Hirdetés