2024.03.02, Szombat
Swietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.BKVBudapestStrabagM3-as metró

Megújul az M3-as metró vonala

2022.04.26 - magyarepitok.hu

Több mint öt év alatt teljes rekonstrukción esik át az M3-as metró teljes vonala. A BKV beruházásában, a SWIETELSKY Építő Kft, a Swietelsky Vasúttechnika és a STRABAG kivitelezésének köszönhetően a felújítás végére valamennyi állomás akadálymentesített lesz.

A tervek szerint 2023 tavaszán fejeződik be az M3-as metró nagyszabású rekonstrukciója, amelynek keretén belül a vonal mindhárom szakasza megújul a BKV Zrt. beruházásában. Ezek:

 

  • Északi szakasz, Újpest-központ és Lehel tér állomások között,
  • Középső szakasz, Lehel tér és Nagyvárad tér állomások között,
  • Déli szakasz, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest állomások között.

 

A korszerűsítés 2017 novemberében kezdődött, amely mára az utolsó fázisába lépett. Jelenleg a középső szakasz hat állomásán dolgoznak még: a SWIETELSKY Építő Kft. az állomások és utasforgalmi terek kivitelezését, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. pedig a vágányépítést és egyes műszaki feladatokat végzi.

Nyáron, a teljes metróvonalat érintő, előre tervezett nyolc hetes vágányzár alatt felgyorsultak a munkálatok mind az alagútban, mind az állomásokon. Ebben az időszakban hosszabb idejű, tartós üzemszünetet igénylő munkafolyamatokat végeztek el a kivitelező cégek. A legfontosabb volt ezek közül a Lehel téri kitérő körzet átépítése és a Szabó Ervin téri diszpécserházban működő munkaállomás felújítása.

A rekonstrukció végére az M3-as metró valamennyi állomása akadálymentesített lesz.

Ezt felszíni liftekkel, a lejtaknákban pedig ferdepályás felvonókkal biztosítják. Utóbbi Magyarországon innovációnak számít, ezeket 2022 májusa óta használhatja már az utazóközönség három átadott állomáson (Semmelweis Klinikák, Corvin és Kálvin tér). Az M3-as metró középső szakaszán még további hat helyen építenek be ilyen eszközöket.  

Hamarosan, augusztus 15-én véget ér az a nyolc hétig tartó vágányzár, ami a Göncz Árpád városközpont és a Kőbánya-Kispest állomások közötti szakaszt érinti.

A projektoldal elérhetősége:

 

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

M3-as metró - QR kód.png

(image/png)

2.36 kb

Swietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.BKVBudapestStrabagM3-as metró