2024.07.21, Vasárnap
Elkészült a Határ úti aluljáró új felvonója, februárban következik a második
Fotó: BKK / Nyirő Simon

Elkészült a Határ úti aluljáró új felvonója, februárban következik a második

BKK, magyarepitok.hu

2023.12.20. 12:48 - Szabó Ákos

Az állomás akadálymentesítésén és további fejlesztésein a STRABAG dolgozik.

Hirdetés

Megújul a Határ út metróállomás gyalogos-aluljárója: a folyamatban lévő építési munkák lehetővé teszik, hogy a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedők és a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben elérjék az állomást. Mint ezt korábban részletesen összegeztük, a fejlesztést a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, az M3-as metró déli szakaszában az állomáson szintén a STRABAG-csoport által elvégzett kivitelezésre építve. A projekt megvalósulásához a FŐMTERV Zrt. tervezői munkával járult hozzá.

A most zajló beruházás fontos mérföldköveként elkészült az egyik felvonó a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai december 20-tól, szerdától akadálymentesen elérhetők

- derül ki a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből.

Az 50-es villamos végállomásánál – a már megújult lépcső mellett – kialakított lift a felújítás befejezéséig próbaüzemben működik, így esetlegesen még előfordulhatnak kezdeti üzemszünetek. A korábban épített ideiglenes gyalogos-átkelőhely továbbra is segíti az Üllői úton a Határ úti buszvégállomás, valamint a 42-es és az 52-es villamos végállomásának megközelítését.

 

Új világítás és térfigyelő kamerarendszer gondoskodik a biztonságról

A metróállomás akadálymentes megközelítését biztosító liftek kialakítása mellett nem csak a lépcsők és a gyalogos-aluljáró burkolatai újulnak meg. Új világítási, térfigyelő és tűzjelző rendszert telepítenek a biztonság fokozásáért, valamint egyebek mellett

• felújítják az utasforgalmi területen kívül a teljes üzemi teret;

• kicserélik az aluljáró biztonságos üzemeltetéséhez szükséges berendezéseket, sőt

• korszerűsítik a víziközművet, a csatornahálózatot és az elektromosenergia-ellátást.

 

Még a télen üzembe helyezik a másik liftet is

Az elektromos rendszer megújulásával összhangban a felszín és az aluljárószint közötti másik liftet várhatóan februárban adják át az ott közlekedőknek. Kialakításakor a beruházó BKK kiemelten figyelt az üzemeltető kérésére, hogy az ott lévő víziközmű-hálózat ne sérüljön, ezért munka közben – az időtényezők figyelembevételével – változtatott a kivitelezés technológiáján.

A felújítás előrehaladásával a STRABAG folyamatosan nyitja meg az utasteret az arra járók előtt, ám a tavaszi teljes átadásig fóliával és korlátokkal védi az elkészült burkolati elemeket úgy, hogy minél kevésbé akadályozza az arra járókat.

M3-as metróStrabagFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.akadálymentesítésmetrófejlesztésM3-as metróHatár útKispestBudapest

Hírlevél

Hirdetés