2024.04.20, Szombat
Az új Csontváry-múzeum éleszti fel a soha be nem fejezett budai templomot

Az új Csontváry-múzeum éleszti fel a soha be nem fejezett budai templomot

lechnertudaskozpont.hu

2016.07.06. 11:20 - Hegedűs Gergely

A hűvösvölgyi Magyar Szentföld Temploma 67 éves kényszerpálya után nyerheti el végleges szerepét és formáját.

Hirdetés

A befejezetlenül maradt Magyar Szentföld Templomába álmodta meg a Csontváry-kiállítóteret a tervpályázaton győztes Unitef-83 építésziroda – derül ki a Lechner Tudásközpont hírleveléből. A templomot 1940-ben kezdték építeni Budán a Hűvösvölgyben, ám 1949-ben politikai okokból leállították az építkezést, és a tetőszerkezetet is visszabontották. Az eredeti célja az volt, hogy a szentföldi kegyhelyek másaként szolgáljon azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a szentföldi utazást.

„A győztes terv nagyon erős üzenetet közvetít. Összeköti Csontváry Kosztka Tivadar határtalan művészetét a hely eredeti funkciójával és teret ad a szakralitásnak is” – fogalmazott Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ötletpályázat eredményhirdetésén.

Az ötletpályázaton mind a beadott 21 pályamű érvényes volt. A bizottság tizenkettőt is érdemesnek tartott arra, hogy annak terveit díjazásban, kiemelt megvételben, vagy megvételben részesítse, kiosztva ezzel a teljes, 16 millió forintos díjazási keretet.

A kiállítótér leendő helyszínét monumentális méretű templomnak tervezték, teljesen körbejárható belső terét a kupola alatt körbefutó ablaksorral kívánták megvilágítani, hasonlóan a jeruzsálemi bazilika kiképzéséhez. A szakrális térbe 20 oszlop került, és minden oszlopközbe egy-egy kápolna is épült volna.

A félbehagyott templomot a szocializmus időszakában levéltárrá alakították, annak kiköltözése után műemlékké nyilvánították, majd 2013-ban visszakerült az egyház tulajdonába.

Galéria

Mi épül?II. kerületmúzeum

Hírlevél

Hirdetés