2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Sikló a föld alatt: már használható a ferdepályás lift az M3-as metró vonalán - videó
BKV Zrt.

Sikló a föld alatt: már használható a ferdepályás lift az M3-as metró vonalán - videó

magyarepitok.hu, m3felujitas.hu, mti

2022.02.18. 10:24 - Szabó Ákos

Az M3-as belvárosi állomásainak felújítását és ferdeliftekkel bővítését a SWIETELSKY generálkivitelezésében végzik el: májusban három állomást is átadnak és használatba lehet venni az egyedi felvonókat.

Hirdetés

Mint lapunk külön rovatban rendszeresen beszámol róla, az M3-as metró állomásai felújításának, utolsó, középső szakasza (a Lehel tér és Nagyvárad tér között) egyre látványosabban halad a SWIETELSKY Építő Kft. munkájával. Ugyanezen a szakaszon a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi el a sínek és alagútrendszerek munkálatait.

Most a beruházó BKV Zrt. tett közzé videót a lapunk által már korábban bemutatott különleges ferdeliftek működéséről, annak alkalmából, hogy az egyedi eszközöket már működés közben is be lehet mutatni. Mint a BKV videójából és tájékoztatójából kiderül

a Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomások májusban nyílnak meg és a most munkaterületen bemutatott ferdepályás felvonót is használatba vehetik itt majd az utasok.

 

 

A BKV videójából kiderül: a belvárosi mélyvezetésű állomások akadálymentesítése jelentette a metrófelújítás legnagyobb kihívását. A ferdepályás felvonók hat állomáson biztosítják majd az egyenlő esélyű hozzáférést. Mint 2021 decemberében megírtuk egy a technológiát részletesen keilemző cikkkben, a fennmaradó három állomás a Ferenciek tere, az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar megálló lesz.

 

A helyszűke innovációt szült

A videóban megszólal Kurucz Zoltán, a ferdepályás liftek tervezője és részeletesen bemutatja a munka folyamatát. Kifejti: mivel az érintett szakaszokon a metróvonal az autóút alatt halad, ezért ezeken az állomásokon függőleges felvonókat nem lehetett beépíteni. Azok helyett ferdepályás lifteket kellett kivitelezni, amelyek a mozgólépcső lejtaknában haladnak, közvetlenül a mozgólépcső mellett.

Arról is beszélt: a liftbe egyszerre nyolc ember, vagy egy kerekesszékes és kísérője fér el. A felvonó a mozgólépcsővel azonos sebességgel mozog majd.

Tájékoztatása szerint a ferdepályás lift működése nagyban hasonlít a budavári siklóéra, igaz annál modernebb. Szavaiból kiderült: a ferdepályás felvonók korábban ritkán (jelenleg így például Stockholmban) használt eszközök, de egyre növekszik az igény a beépítésükre.

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.BKVmetrófelújításmetrófejlesztésferdepályás felvonóinnovációM3-as metró

Hírlevél

Hirdetés