2024.03.19, Kedd
Filmtörténeti központ nyílt a nagyipar egykori fellegvárában
MTI

Filmtörténeti központ nyílt a nagyipar egykori fellegvárában

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.07.12. 12:26 - Antal Zsófia

Megtörtént az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű átadása hétfőn. A létesítményt 2,5 milliárd forintból az egykori kohászati üzemek területén alakították ki.

Hirdetés

A központ létrehozásáról a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) és Ózd még 2011 decemberében kötött megállapodást. Az ipari műemlékek védelmével megvalósult projekt keretében az egykori kohászati törzsgyár területén, mintegy 7000 négyzetméteren a kulturális értékek elhelyezésére szolgáló épületegyüttest hoztak létre.

A parkban számos attrakció várja a látogatókat:

  • oktatási, kutatási, módszertani központ,
  • egy Digipedia elnevezésű oktatási alkalmazási részleg,
  • óriási méretű közösségi tér és kiállító helyiségek,
  • a pincerészben a Digitális Kárpát-medence elnevezésű kiállítás,
  • a hajdani Fúvógépházban létesült filmstúdió.

Az építési munkálatok közül a Fúvógépház épület felújítását a MaNDA megbízásából a miskolci Zeron Zrt. hajtotta végre több részletben, melynek összköltsége csaknem 500 millió forint volt. Emellett a projekthez kapcsolódóan a Kulturális GPS elnevezésű oktatási, kutatási és módszertani központ kivitelezése is a munka jelentős hányadát tette ki, melyet szintén a MaNDA megbízásából a Market Építő Zrt. végzett el, 333 millió forintért.

Az ózdi központ digitális tanórák készítéséhez nyújt segítséget mind a tanároknak, mind a diákoknak, egy okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is működő alkalmazás segítségével. Képes a digitális táblák használatára, mögé pedig komoly adatbázist alakítottak ki. Ebből a tanárok ki tudják választani a Nemzeti Alaptanterv kategóriáinak megfelelően azokat a digitális objektumokat, amelyeket fel akarnak használni óráikhoz. Ugyanakkor a létesítmény alkalmas olyan OKJ-s képzésekre is, amelyek távmunkára adnak képesítést.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az avatáson hangsúlyozta, hogy bár Ózd a szocialista nagyipar egyik fellegvára volt, most a magyar kulturális fejlesztés egy jelentős beruházása valósult itt meg. Ezért bízik benne, hogy hazai és külföldi látogatók ezrei jönnek el megnézni, miképp készültek a magyar filmek. A kormányzat az ózdi létesítmény működését évente 250 millió forinttal támogatja.

Market Építő Zrt.Mi épül?építőipari cégekturizmusÓzd

Hírlevél

Hirdetés