2024.04.24, Szerda
Két és fél hektárral nő a Margit körút tüdeje
ujirany.com

Két és fél hektárral nő a Margit körút tüdeje

MTI

2016.07.29. 09:21 - Antal Zsófia

2017 második felére készül el az új Millenáris Park, környezetbarát megoldásokkal, zöldfallal és 500 férőhelyes mélygarázzsal. A régi parkrészt is rendbe teszik.

Hirdetés

Folytatódik a Millenáris Park bővítése: elkészültek a közel 2,5 hektáros új pihenőpark látványtervei, megindult az engedélyezési eljárás és a héten indulnak a mélygarázs építését előkészítő munkák is - számolt be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője.

A lebontott minisztériumi iroda és az egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. A korszerű, elsősorban rekreációs célokat szolgáló közösségi tér több mint háromszáz lombos fával, padokkal, játszótérrel, két kávézóval és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

A készülő parkban számos környezetbarát megoldást alkalmaznak majd:

  • a növényzet öntözése esővízzel történik,
  • a Jedlik Ányos Terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, melyek energiaszükségletét napelemek biztosítják,
  • a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert szintén minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják.

A beruházásnak része a Millenáris Park meglévő területének megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, amely az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának gépjárműforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

A Mammut Bevásárlóközpont épületének oldalhomlokzata mellé a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett több emelet magas zöldfal-installáció épül, mely tájépítészeti elemeket is tartalmaz majd. A zöld térfal tervein még dolgoznak az építészek.

Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs építésének előkészületei a héten az egykori irodaépületek még megmaradt földfelszín alatti részeinek elbontásával és a mélygarázs-munkagödör részleges kialakításával folytatódnak, ezért az ideiglenes parkoló egy részét lezárják. Ezzel az ütemmel novemberre végeznek, és ezután kezdődhetnek a mélyépítési munkák.

A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba a budapestiek.

Mi épül?II. kerületmélygarázsközpark

Hírlevél

Hirdetés