2024.03.29, Péntek
Csúcstechnológiás autóipari gyár épül Győrben
fotó: dana.com

Csúcstechnológiás autóipari gyár épül Győrben

2016.09.08. 18:11 - Hegedűs Gergely

A Dana 15 milliárdos beruházásában fogaskerékgyártó üzem létesül 13 ezer négyzetméteren, 220-ig 200 új munkahely jön létre.

Hirdetés

Az amerikai Dana vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrben. A projekt budapesti bejelentésén Robert Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke elmondta, csúcstechnológiát képviselő fogaskerékgyártó üzemet hoznak létre, mely a cégcsoport globális vevőinek regionális megrendeléseit elégíti majd ki.

A 13 000 négyzetméteres gyártóegység építése 2017 első negyedévében kezdődik, 200 új munkahelyet hoz létre 2020-ig.

 

Közel 3 milliárdos állami támogatás ösztönözte a döntést

A Dana elemi fogaskerekeket és ívelt kúpkerék hajtásokat gyárt hagyományos hátsó hídház és merev tengelyekhez, valamint összkerék meghajtású rendszerekhez. „A telephelyen a jövőben lehetőség nyílik teljes futóművek összeszerelésére is” – fejtette ki a vállalatvezető.

Kiemelte, az új telephely a vállalat negyedik gyára lesz Győrben. A beruházás Magyarországon történő magvalósulásáról szóló döntésben jelentős szerepe volt a magyar kormánynak, mely a beruházást 2,9 milliárd forinttal támogatja.

 

Az első félévben 5,5 százalékkal bővült a hazai autóipar

Robert Pyle kifejtette, a Danára új üzleti lehetőségek várnak az európai piacon, és ennek kiaknázására építik fel az új fogaskerék-gyártó üzemüket meglévő győri üzemeink közelében. A Dana világelső cég a magas minőségű hajtáslánc, tömítés és hőcserélő rendszerek gyártásában, 25 országban van jelen. Termékei javítják mind a hagyományos, mind pedig az alternatív-energia hajtású járművek hatékonyságát és teljesítményét. 2015-ben a Dana 6,1 milliárd amerikai dollár árbevételt ért el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a projekt tájékoztatóján elmondta, a magyar autóipari termelés az év első hat hónapjában 5,5 százalékkal bővült, 4000 milliárd forint termelési értéket állított elő, ennek 92 százaléka exportra került. A miniszter a Dana kapcsán arra is kitért, soha ennyi amerikai beruházás nem volt még az országban. Az amerikai befektetések értéke 9 milliárd dollárra rúg, mintegy 1650 amerikai érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik az országban, amelyek több mint 100 ezer dolgozónak adnak munkát.

GyőrMi épül?autóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés