2024.03.19, Kedd
Akinek a Puskás Aréna projektje nyitott új fejezetet az életében – Interjú a Hónap Mérnökével
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Akinek a Puskás Aréna projektje nyitott új fejezetet az életében – Interjú a Hónap Mérnökével

magyarepitok.hu

2021.02.28. 08:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Már az általános iskola végén tudta, hogy építészmérnök lesz, egyenes úton haladt előre a pályán, és 17 évet töltött egy vezető építőipari cégnél, amikor úgy döntött, váltania kell. Rögtön egy óriás projekten kezdett dolgozni az otthonról hozott kitartás és maximalizmus értékeit szem előtt tartva.

Hirdetés

Schriffert Péterrel, a ZÁÉV Építőipari Zrt. projektigazgatójával beszélgettünk pályakezdésről, egyre szélesedő feladatkörről, váltásról és változásról, illetve szóba került a közelmúltban elnyert díja is.

 

„Mi leszel, ha nagy leszel?” – Út a projekt főmérnökséghez

Schriffert Péter szakmai pályáját mintha csak vonalzóval jelölték volna ki. „Már az általános iskola végén azt válaszoltam a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre, hogy építészmérnök. Ez a döntésem utána sem kérdőjeleződött meg bennem, így egyenes út vezetett a BME építészmérnöki karára.”

Az egyetemi éveket követően izgalmas időszak vette kezdetét a projektigazgató életében, ugyanis a rendszerváltás után egy véletlen találkozásnak köszönhetően Németországban találta magát. A kivitelezési szakág olyannyira magával ragadta a kezdő mérnököt, hogy tízéves külföldi tartózkodás után is maradt a kivitelezésnél.

„A mozgalmas légkör, a mindig változó környezet tette érdekessé a feladatokat és a projekteket.”

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Közel két évtized után új kihívásokat keresett

Mielőtt a ZÁÉV-hez került volna, hosszú éveket, egészen pontosan 17 évet töltött egy Magyarországon is meghatározó építőipari vállalatnál. Változatos projektek jellemezték ezt az időszakot, főépítésvezetőként és területi igazgatóként is tevékenykedett, ám Schriffert Péter csaknem két évtized után úgy érezte, még máshol is dolga van, máshol is várják még feladatok.

„Szerettem volna új környezetet és új kihívásokat keresni. A megfelelő időzítés, a megfelelő hely és a véletlenek szerencsés összjátékaként az induló Puskás Aréna projekt hozta meg számomra az ideális lehetőséget a változásra.”

Schriffert Péter a projekt indulása óta, tehát 2017 elejétől erősíti a ZÁÉV csapatát.

Minél összetettebb és sokrétűbb egy dolog, annál nehezebben körülírható. A ZÁÉV-nél projekt főmérnöki pozíciót betöltő szakembert arra kérte lapunk, mutassa be, milyen feladatokból tevődik össze munkája. Schriffert Péter elmondta, egy pár mondattal nehéz egzakt módon leírni feladatait, de a vezetői attitűd és a kiegyensúlyozott döntéshozatal nélkülözhetetlen módon épül be munkakörébe. „A projekt főmérnöknél egy széles spektrumú, műszaki, gazdasági, jogi és humánpolitikai vénával rendelkező vezetői adottság az elvárás, emellett a különféle feladatok egyensúlyban tartásával, a projekt és a ZÁÉV érdekeit figyelembe véve kell döntéseket hozni.”

 

Legfőbb büszkesége a Puskás Aréna

Ahogyan korábban utaltunk rá, a Puskás Aréna projektje különleges helyet foglal el Schriffert Péter szakmai életében. Ezzel a projekttel robbant be négy évvel ezelőtt a ZÁÉV-hoz, amely nemcsak a vállalat, hanem - talán nem túlzás kijelenteni - Magyarország számára is az elmúlt idők legnagyobb magasépítési beruházása volt. A projekt főmérnök szívében továbbá kiemelt helyen van az ország különböző részein felépült négy bevásárlóközpont (azaz két Árkád, a nyíregyházi Korzó és a Corvin Átrium kereskedelmi és irodaközpont), valamint a szegedi ELI-ALPS lézerkutató-központ projektje is, melyeknél vezető szerepben tevékenykedett.

A kikerülhetetlen újságírói kérdésre, miszerint hogyan értékeli a Puskás Aréna építésének időszakát, mi miatt érezheti (eddigi) élete projektjének, frappánsan mérnöki választ adott a ZÁÉV szakembere. „Az épületek leírásakor, különböző eseményeken mindig számokkal próbálják illusztrálni a szóban forgó objektumot, például hány köbméter földet és betont, vagy hány méter kábelt tartalmaz az adott épület, amiből valljuk be, a hallgatóság nem sok mindenre fog emlékezni a későbbiekben." 

"Én minden prezentációmban azt szoktam mondani, hogy két számot jegyezzenek meg a Puskás Arénával kapcsolatban. Az egyik a sok, a másik a nagy. Itt mindenből nagyon sok van; pilon, skybox, ülőhely, büfé, amelyek mind közelről érzékelhetők, illetve minden nagy és monumentális, hiszen ezt magunk is érzékelhetjük a város összes magasabb pontjáról az épületre tekintve.”

A projekt, ami az átadása után is vele maradt

Az új nemzeti stadion felépítésénél a kivitelezői konzorciumban Schriffert Péter a ZÁÉV részéről projektigazgatóként vállalat szerepet. Egy ekkora jelentőségű munka nyomot hagy az emberben, jószerével ezzel kel és fekszik éveken át, de még a projekt befejezése után sem „szabadul” tőle.

„Az Aréna átadása után a környező, körülbelül tíz hektáros területen egy parkot építettünk. Amikor a projektirodát áttelepítettük, az irodám ablakai pont az Arénára néztek. Keveseknek adatik meg, hogy még több mint egy évig a fő büszkeségének látványa tudja feldobni a munkás, szürkébb hétköznapok hangulatát.”

2020 novemberétől pedig már egy újabb kihívás, a Nemzeti Atlétikai Stadion beruházás projektigazgatói feladatai adnak új lendületet Schriffert Péter munkájában. „Ez a projekt bonyolultságában, feszes ütemezésével felveszi a versenyt a Puskás Arénával.”

A Lechner Ödön díj a kivitelező építési vállalkozásokban résztvevő személyek, személyre szóló elismerését jelentő díj, amelyet az ÉVOSZ tagszervezeteiben hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet elnyerni. Schriffert Péter 2020-ban a díjazottak közé került, mintegy megkoronázva a sikeres Puskás Aréna projektet.

„Nagy megtiszteltetés ennek a díjnak a nyertesének lenni, s egyszersmind egy belső lelki megnyugvást is ad, amely a külvilág, a szakma elismerését nyugtázza.”

 

Türelmet és alázatosságot mindenkinek gyakorolnia kellene

Schriffert Péter nem ül a babérjain, a külső elismerés, a siker, egy lépcsőfok, amelyet sok másik követ. Az élet egy folyamatos tanulás, mindegyik projekt más és más, sohasem egyforma.

„A projektjeim során majd’ mindegyiknek volt saját hangulata, érdekessége, kihívása a legkisebbtől a legnagyobbig. Az ember mindig azt hiszi, ő már mindent tud, nem jöhetnek újdonságok és kihívások. De ez nem így van! Mindig jönnek újabbak és újabbak.”

A ZÁÉV munkatársának szemléletét az édesapjától tanultak jelentősen meghatározták, aki a kitartást, a maximalizmust, a tökéletesre való törekvést hagyományozta fiára, aki szerényen hozzáfűzte: „Én hozzá képest kezdő vagyok ezek elsajátításában és gyakorlásában.”

Sok mindent a saját bőrén tanul meg az ember, Schriffert Péter visszatekintve pályájára a legfontosabb dologként, amit leszűrhetett és megtanulhatott, a türelmet és az alázatosságot nevezte meg. „Úgy gondolom, az idő előre haladtával erre mindenkinek rá kellene jönnie.”

Galéria

AktuálisZÁÉV Építőipari Zrt.interjúPuskás ArénaHónap Mérnöke

Hírlevél

Hirdetés