2024.04.18, Csütörtök
Ezek lettek Budapest legsikeresebb építészeti alkotásai

Ezek lettek Budapest legsikeresebb építészeti alkotásai

budapestiepiteszkamara.hu

2016.10.04. 12:25 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építő által kivitelezett épület is bekerült az Építészeti Nívódíj győztesei közé.

Hirdetés

Átadták a 2016-os Építészeti Nívódíj győzteseinek járó díjakat a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Az idei versenyben megszűntek a kategóriák, így a főváros területén kivitelezett öt legjobb alkotást egyetlen kategóriában választotta ki a Budapesti Építész Kamara.

 

A győztesek:

  • a Laterex Építő kivitelezésében megépült Budafoki Szomszédok Piaca,
  • a XIII. kerület beruházásában megépült 100 lakásos angyalföldi passzív társasház, amit a Magyar Építő kivitelezett,
  • a Kossuth Lajos tér rekonstrukciója a Parlamenti Múzeummal, a látogatóközponttal és a mélygarázzsal együtt, a KÉSZ kivitelezésében,
  • a X. kerületben, egy volt lakótelepi iskola átalakításából létrejött Idesüss Óvoda és Bölcsőde,
  • valamint a józsefvárosi Futó utcában lévő Corvin Corner Irodaház.
     
A képre kattintva galéria nyílik - a győztesek a fenti felsorolás sorrendjében láthatók (fotók: Budapesti Építész Kamara)

 

A győztesekről további részletek itt érhetőek el.

A Benczúr László vezette és Balázs Mihály, Hőnich Richárd, Lévai Tamás, Masznyik Csaba, Somogyi Krisztina és Winkler Barnabás alkotta zsűri a 400 ezer forintos pénzjutalommal együtt adta át a díjakat. Két pályaművet, egy Hűvösvölgyben megépült villát és az Ordas utcában lévő nagyszabású villaépületet elismerő oklevélben részesítettek.

 

A létszám csökkent, a minőség nőtt

A kiíró Budapesti Építész Kamara a honlapján hangsúlyozta, a díj olyan munkákra kívánja irányítani a figyelmet, amelyeknek építészeti kvalitása kiemelkedő és a megbízók és a használók számára is egyértelműen pozitív hatású. Ebből adódóan a 2016. évben meghirdetett pályázatra is kizárólag megvalósult alkotásokkal, 2012. január 1. és 2015. december 31. között épült, jogerős használati engedéllyel rendelkező, Budapest területén kivitelezett munkákkal lehetett pályázni.

A kategóriák azért szűntek meg, mert a zsűri minden tagja egyetértett abban, hogy az építészeti minőség kiválasztása a legfőbb szempont, ebben a kategóriáknak való megfelelés másodlagos és nehezítő tényező. A 2016-os pályázatra 21 alkotást neveztek, a tavalyi évhez képest a beadott pályaművek száma alacsonyabb, de a munkák minősége magas volt.

A díjazott pályamunkákban az építészeti, esztétikai minőségen túl az innovatív szemléletet, az épített környezet és a használói közösség iránti empátiát és a gazdaságosságot is értékelte a zsűri. Az épület látogatások során megerősítést nyert, hogy a kiemelkedő alkotások a megbízó és az építész harmonikus együttműködését feltételezik.

Galéria

LATEREX Építő Zrt.Magyar Építő Zrt.Aktuálisépítészet

Hírlevél

Hirdetés