2024.03.28, Csütörtök
Több ezer középkori könyvritkaság került méltó környezetbe Mezőtúron
muemlekem.hu

Több ezer középkori könyvritkaság került méltó környezetbe Mezőtúron

kozbeszerzes.hu, MTI, muemlekem.hu, refimezotur.hu

2016.11.25. 15:33 - Antal Zsófia

Felújították a Mezőtúri Református Kollégium Ókönyvtárát, melynek legrégebbi kötete 487 éves.

Hirdetés

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Mezőtúri Református Kollégium muzeális könyvgyűjteménye beköltözhetett régi-új helyére: a felújítás előtt részben tornateremnek használt klasszicista épületet könyvtárnak építették még a 20. század elején, s az iskola területén áll, néhány lépésnyire a főépülettől.

A Mezőtúri Református Egyházközség által a felújításra kiírt közbeszerzésen a győri Linea Bútor Kft. belsőépítészeti kivitelező nyert. A nettó 40 millió forintos szerződés keretében:

  • új padlóburkolatot kapott az Ókönyvtár, a könyvraktár és az ifjúsági könyvtár,
  • fenyő hajópadló került az osztályterembe és a múzeumba,
  • fa álmennyezetet alakítottak ki az Ókönyvtárban és az ifjúsági könyvtárban,
  • kiépítették a könyvtári polcokat,
  • minden helyiség korhű bútorokat, a radiátorok új burkolatot kaptak,
  • kicserélték az ajtókat.

A november 25-i átadáson Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke ünnepélyesen elhelyezték a gyűjtemény legrégebbi, 1529-ből származó könyvét a felújított könyvtár polcán.

fotó: MTI (a képre kattintva galéria nyílik)

 

A könyvtárat hálás egykori diákok alapították a 16. században

A Mezőtúri Református Kollégiumot a hagyomány szerint 1530-ban alapította Túri Szabó Lukács és Túri Sánta Jakab prédikátor, akik Wittenbergből tértek vissza. A 16. században a wittenbergi egyetemen tanult mezőtúri származású diákok azzal hálálták meg volt iskolájuk gondoskodását, hogy könyveket, térképeket hoztak magukkal, s odaajándékozták az iskola könyvtárának. A 16 ezer kötetes, ritka könyveket tartalmazó ókönyvtárnak ilyen ajándékok vetették meg az alapját. Az Alma Mater 1734-ben megfogalmazott latin nyelvű törvényei, melyet a tanulók 1820-ig aláírtak, azt mutatják, hogy az intézmény a későbbiekben is rendezett viszonyok között élő, virágzó iskola volt.

fotó: muemlekem.hu

Az 1948-as államosítás után az intézmény 1992-ben vált újra református gimnáziummá. Ez a könyvtár állományában is lendületes gyarapodást hozott. 1996-ban a helyi református egyházból került át ide mintegy 800 darab könyvritkaság. Nagy számban szereznek be szépirodalmi és a humán tudományágakat képviselő műveket, különös tekintettel a vallásos, valamint a helytörténeti irodalomra. Ma a könyvtárban összesen 45 ezer kötet van, a kollégium 2014 óta történelmi emlékhely.

Galéria

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekMezőtúr

Hírlevél

Hirdetés