2024.04.19, Péntek
Bontással kezdődik a fővárosi kórházfejlesztés
(radiologia.hu - Irgalmasrendi Kórház - illusztráció)

Bontással kezdődik a fővárosi kórházfejlesztés

magyarepitok.hu

2017.02.10. 11:03 - Hegedűs Gergely

A projektben többek közt új szülészeti-nőgyógyászati egység és gyermekpszichiátriai osztály jön létre. Országos szinten tervezik az anya- és bababarát kórházi ellátások továbbfejlesztését.

Hirdetés

Lázár János csütörtöki kormányinfóján megerősítette a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatot, ami a zuglói Bethesda Gyermekkórház és az óbudai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztéseit rögzítette. A politikus arról számolt be, hogy a kormány 7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a két intézménynek, melyek együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el.

A bejelentés előtt három héttel a TED-en megjelent egy a Budai Irgalmasrendi Kórházhoz kapcsolódó beruházás: eszerint az intézmény Patológia épületét lebontják. A komplett, azonnali bontásra kiírt közbeszerzést a TransAgent Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. nyerte el, fővárosi cég nettó 79 millió forintért kivitelezi a munkát.


Egyházi kórházi együttműködéssel fejlesztenek

A kedden megjelent kormányrendelet négy területre terjed ki. A legnagyobb volumenű projekt a Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése, mely „két szervezeti egységgel, közös irányítással és egyházi kórházi együttműködéssel” valósul meg. Erre a célra a gyermekkórháznak idén 3 milliárd, jövőre 433 millió forintot biztosítanak. A budai kórháznak 2017-ben 1,2 milliárd, jövőre 201 millió forint áll a rendelkezésére.

A második projekt a gyermek sürgősségi ellátás fejlesztése a gyermekkórházában, amihez az intézmény 2017-ben 1,54 milliárd, 2018-ban 135 millió forintot kap.

A kormányhatározat harmadik pontjában a gyermekkórház gyermekpszichiátriai osztályának kialakításához szükséges beruházásokat rögzíti. Ehhez a feladathoz idén 850 millió forintnyi forrást rendelnek hozzá.

A negyedik pontba a gyermekkórháznak a Bethesda utcai ingatlanán szükséges kiegészítő beruházások kerültek. Ehhez 2017-ben 350 millió forintot különítenek el.


A Szent Ferenc Kórház és a zsidó szeretetkórház is a napirenden

A kormányrendelet további területeket is érint, miután egy előterjesztést kér a Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Szeretetkórház fejlesztésének lehetőségeiről. Emellett a Magyarországi Evangélikus Egyház kórháza létrehozásának lehetőségének vizsgálatát is kéri.

Mindezek mellett a rendelet a Magyarországon meglévő anya- és bababarát kórházi ellátások továbbfejlesztését is feladatként jelöli. Továbbá új anya- és bababarát kórházi ellátás minősítések megszerzésének lehetőségeiről és az ehhez szükséges forrásokról is előterjesztést kér a kormány.

Az előterjesztésekért minden esetben az emberi erőforrások minisztere és a Miniszterelnökséget vezető miniszter a felelős.

kórházfejlesztésMi épül?egészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés