2024.05.29, Szerda
Minden részletében megújul a 120 éves kecskeméti városháza
szecessziosmagazin.com

Minden részletében megújul a 120 éves kecskeméti városháza

MTI

2017.02.03. 13:21 - Antal Zsófia

A Lechner Ödön által tervezett műemléképület helyreállításakor Zsolnay cserepeket is használnak majd, a projekt összköltségének egyötödéből pedig látogatóközpontot alakítanak ki.

Hirdetés

Négymilliárd forintot fordítanak a kecskeméti városháza műemléképületének felújítására, további egymilliárd forintból pedig látogatóközpontot is kialakíthatnak a 120 éves épületben - tájékoztatott Öveges László, a város főépítésze. A városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1893 és 1897 között, szecessziós stílusban épült. Később az 1911-es nagy földrengés után a helyreállítást is Lechner ellenőrzése mellett végezték el.

A jelenlegi felújításra a Modern városok program keretében nyílik lehetőség. A programterv már elkészült és az építési engedélyt is megkapták, jelenleg a kiviteli tervek készülnek. Ennek birtokában nyáron, közbeszerzési eljárás keretében dől el, ki végezheti el a felújítást.

A kisebb restaurálásokat már elkezdték, a városháza dísztermének felújítása nagyrészt el is készült. Az ólomüveg ablakok tisztítása és a díszfestés restaurálása kész, de a bútor és padozat felújítása még hátravan. A főépítész kiemelte: a konkrét feladatokat szakrestaurátorok mérték fel, ez ugyanis nem egy egyszerű felújítás. Itt a bádogosszerkezetek többsége is műalkotás, így ezeket is restaurálják majd.

 

260 ezer új kerámia tetőcserépre lesz szükség

A teljes körű helyreállítás keretében a városháza kívülről minden részletében megújul. A tetőszerkezet restaurálása során eredeti Zsolnay-technológiával készülő cserepeket használnak majd. Az új mázas kerámiacserépből 260 ezret kell legyártatni, hogy a 6500 négyzetméternyi tető minden egyes cserepét - négyzetméterenként 40 darabot - újra tudják cserélni.

A homlokzat is teljesen megújul: a vakolat és festés mellett valamennyi pirogránit díszítőelemet, a záró díszítőpárkányokat és a műbádogos-szerkezeteket is restaurálják. Az eredeti részeket azonban csak akkor cserélik újra, ha már semmiképpen nem tudják felújítani.

Ugyanígy járnak el a nyílászárók esetében is. Ezek döntő többségét kicserélik, de azért minden jellemző nyílászáró esetében meghagynak egy-egy jó állapotú, eredeti anyagból készült darabot. A nyílászárók hőszigetelő üvegezést kapnak, így annak ellenére, hogy a folyosókon továbbra sem lesz fűtés, nem hűl le úgy a levegő, mint korábban.

A tervekben akadálymentesítés is szerepel. Ez alapján a városháza négy oldalszárnyi lépcsőháza közül az egyikbe liftet szerelnek be. Költenének még a fűtési rendszer felújítására s a városháza energetikai rendszerének és gyengeáramú hálózatának teljes körű megújítására, de hogy ezek közül konkrétan mi valósul meg, az már a kivitelezői árajánlatokon múlik. A külső, műemlékvédelmi megújuláshoz azonban mindenképpen ragaszkodnak.

 

Még padlástúrákat is szerveznek a turistáknak

A tervek szerint a városháza épületén belül átalakított részek látogatóközpontként is szolgálnak majd. A turisták itt egyebek mellett a város történetével, a szecesszióval, a városháza múltjával és magával az épülettel ismerkedhetnének meg korszerű eszközök segítségével, interaktív módon.

Várhatóan a városháza még kedveltebb turisztikai célpont lesz, hiszen a látogatóközponton túl az épület egyelőre kevésbé ismert részei is bejárhatókká válnak. Az érdeklődők megnézhetik a dísztermet és a két oldalsó tanácstermet, de lesznek úgynevezett padlástúrák is. Az ennek megvalósítására kidolgozott részletes terv ismeretében döntött úgy a kormányzat, hogy erre a feladatra további egymilliárd forintot biztosít.

műemlékfelújításMi épül?látogatóközpontKecskemétModern városok programtetőcserépturizmus

Hírlevél

Hirdetés