2024.07.17, Szerda
„Nem feneketlen kút” – több tízmilliárdos fejlesztés Kecskeméten

„Nem feneketlen kút” – több tízmilliárdos fejlesztés Kecskeméten

bacsmegye.hu, mti

2016.02.09. 16:59 - Hegedűs Gergely

Jelentős beruházások indulhatnak meg Kecskeméten: a város többek közt 18 milliárdos támogatást kap a városi körgyűrű utolsó szakaszához, 4 milliárdot a városháza felújításához, új koncertteremmel bővül a Kodály Intézet, rendbeteszik a főpályaudvart, két tannyelvű gazdasági iskola épül, és 25 milliárdos gazdaságfejlesztési alap létesül.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök és Szemereyné Pataky Klaudia polgármester megállapodást írtak alá a Modern Városok Programról, majd közös sajtótájékoztatón vázolták fel Kecskemét fejlesztési terveit. Többek között 25 milliárd forintot kap Kecskemét egy gazdaságfejlesztési alap létrehozására, és polgári célokat szolgáló kifutópálya épül a repülőbázison.

„Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, nem érezzük úgy, hogy feneketlen kútba dobálnánk a pénzt” - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki beszédében megköszönte a helyi polgárok "kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint – a nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

Úgy fogalmazott, a város vezetőivel folytatott tárgyalások kulcskérdése az volt, hogy az elmúlt 10 éves sikeres fejlődési szakaszt sikerül-e újabb 10 évvel megtoldani.

Az alábbi fejlesztésekről írtak alá megállapodást:

  • Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozások támogatásához.
  • Polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti katonai repülőtérhez.
  • Az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik az áramellátó hálózatot.
  • Megállapodtak a városi körgyűrű utolsó szakaszának megépítéséhez nyújtandó 18 milliárd forint összegű támogatásról, valamint az 52-es út városi bevezető szakaszának négysávossá bővítéséről. 
  • A főpályaudvar rendbetétele, egy új P+R parkoló megépítése és az elővárosi közlekedés fejlesztése is a megállapodás része.
  • Fejlesztik a világhírű Kodály Intézetet: egy új, 250 fős koncertterem építéséhez 3 milliárd forintot biztosítanak.
  • Bejelentették egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.    
  • A Városháza épületének felújításához 4 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.
  • Egy egyetemi kutatóközpont létrehozása is szóba került, amelyről azonban még egyeztetések szükségesek.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Mint mondta, "Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a város azért tett, hogy gazdaságilag megerősödjön. Emlékeztetett arra, hogy lakosságszámát tekintve az ország 7. városa Kecskemét, gazdasági és kulturális értelemben azonban Debrecen és Győr után következik. Szólt a vállalkozásokat terhelő adók 20 százalékos csökkentéséről, amelyek ellenére nőtt, tíz év alatt megduplázódtak a város helyi adóbevételei.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: az EU-s támogatásokról van Magyarországon egy olyan közfelfogás, hogy az talált pénz. Ez nem így van - hangsúlyozta, hozzátéve: ha megnézzük a Magyarországra beáramló fejlesztési forrásokat és az országból külföldiek által, különböző jogcímeken kiáramló pénzeket, akkor az nagyságrendileg megegyezik.

A kormányfő kitért arra, hogy a Mercedes gyárral nem nyilvános tárgyalásokat folytat a kormány. Elmondta, hogy a Mercedesnek több elképzelése is van a fejlesztések ügyében, amelyek között három lengyel, két cseh és egy magyar helyszín versenyez, és van olyan fejlesztés is, amely korábbi beruházásokhoz kapcsolódik. Lesz olyan is, amely a magyar beszállítók számára nyit újabb lehetőséget - tette hozzá.

AktuálisKecskemétModern városok program

Hírlevél

Hirdetés