2024.06.15, Szombat
Tíz éve üres épületből születik munkásszálló Oroszlányban

Tíz éve üres épületből születik munkásszálló Oroszlányban

mti

2017.02.20. 11:03 - Hegedűs Gergely

A szegedi építőipari cég beruházása gyorsan megtérülhet, miután a munkahelyek száma rohamosan emelkedik a kisvárosban.

Hirdetés

A szegedi Axill Kft. 130 millió forintért megvásárolta az oroszlányi önkormányzat ingatlankezelőjétől a Béke Szállót, és 260 ágyas munkásszállást alakít ki az ingatlanban.


Két szakaszban épül meg a két szárny

A beruházó cég ügyvezetője, Illéssy Attila tájékoztatása szerint az ingatlanban 2-3 ágyas szobákat alakítanak ki. Számításaik szerint az oroszlányi ipari park növekvő munkaerő-igényére alapozva a beruházás tíz évnél hamarabb megtérül.

A szálló felújítását március végén kezdik, és nyár közepére szeretnék megnyitni a háromszintes épület jobb oldali szárnyát, majd a másik oldallal folytatják a rekonstrukciót.

Az Axill Kft. építőipari tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik, 2016-ban 378 millió forintos árbevételt ért el.    

A munkásszállók létrejöttét nem csupán a magánberuházók akciói segíthetik a jövőben. A kormány március 1-től visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatási eszközöket biztosít az önkormányzatok számára a munkásszállók építéséhez.


40 négyzetméternyi bővítés és másfélezer új munkahely várható

Lazók Zoltán polgármester (MSZP-DK-Együtt) az MTI-nek elmondta, az épület tíz éve üresen állt. Az önkormányzat 2015-ben próbált hitelt felvenni az ingatlan felújítására, de a kölcsönre nem kaptak engedélyt a kormánytól, ezért döntöttek az értékesítés mellett

A polgármester hozzátette, Oroszlányban az ipari park vállalkozásai csökkentették a bányászat hanyatlása és a gazdasági válság miatt visszaesést, a 20 ezer lakosú városban néhány év alatt év alatt 5200 új munkahely jött létre. A parkban működő vállalkozások előrejelzése szerint 2020-ig az üzemcsarnokok és egyéb kiszolgáló épületek területét közel 40 ezer négyzetméterrel bővítenék és legalább 1550 új munkahelyet hoznának létre.


Ezek a cégek hozták a beruházásokat

Az ipari park 112 hektáros területén 24 vállalat tevékenykedik, 2015 végéig összesen közel 130 milliárd forintos beruházást hajtottak végre. A cégek összesített nettó árbevétele elérte 238 milliárd forintot. 

Az amerikai BorgWarner vállalatcsoportnak három gyára működik itt, amelyekben turbófeltöltőket, kipufogó-alkatrészeket, valamint hajtóműveket gyártanak. A nagyobb vállalatok közé tartozik a kipufogócsonkokat készítő Wescast, amely kínai BohongGroup tulajdona, illetve a Zenon Europe Kft., amely az amerikai General Electric víztisztítókat előállító társasága.    

Mi épül?Oroszlánymunkásszállók

Hírlevél

Hirdetés