2024.06.19, Szerda
Állami forrás nyílik a munkásszállások építéséhez
(fotó: mti)

Állami forrás nyílik a munkásszállások építéséhez

magyarepitok.hu

2017.02.09. 11:06 - Hegedűs Gergely

A munkaerőpiaci mobilitás erősítésére visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek az önkormányzatok a helyi foglalkoztatási viszonyok függvényében.

Hirdetés

A munkásszállók építéséhez ad támogatást a kormány az önkormányzatoknak – derült ki a Magyar Közlönyből. A munkaerőpiaci mobilitást elősegítő kormányrendelet munkásszállás építését vagy a célra alkalmas ingatlan felújítását támogatja.

A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő formában nyújtható. A támogatás nyújtásával kapcsolatos mérlegelés szempontjai: a munkaerőpiac helyi jellemzői, a térség foglalkoztatási helyzete, a munkásszállás építésének várható hatása.


Saját forrás és rugalmasság is szükséges

Az igénylőknek a beruházási költségek legalább 40 százalékát saját forrásból kell biztosítani, és rendelkezniük kell a megfelelő tervekkel. Ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a támogatási igényben megjelölt összegnél kevesebb támogatás megállapítása esetén a fedezet különbözetét pótolják, vagy a beruházás tervét a rendelkezésre álló összegek figyelembevételével átdolgozzák.

A támogatás keretében nem számolható el az ingatlan, földterület vásárlása, bérleti díjak, lízingköltségek, gépjárművek bekerülési értéke. Ugyanakkor elszámolhatók a munkásszállás építési és felújítási költségei, illetve a beruházás célját szolgáló tárgyi eszközök.

A március 1-től hatályos döntés hátterében az áll, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta mért legnagyobb foglalkoztatottság és legalacsonyabb munkanélküliségi ráta alakult ki, és jelentős munkaerőhiány keletkezett több ágazatban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter január végén úgy nyilatkozott, a következő hónapokban további munkaerő-mobilitást segítő intézkedések lépnek életbe a szükséges munkaerő biztosítása, illetve a regionális különbségek csökkentése érdekében. A tervek között a bejárási költségek további csökkentése és a szálláshelyek költségeinek kedvezményes elszámolása is szerepel.

Gazdaságmunkaerőhiány

Hírlevél

Hirdetés