2024.04.18, Csütörtök
Októberben kezdődik Balatonfüred új kikötőjének építése
ilovebalaton.hu

Októberben kezdődik Balatonfüred új kikötőjének építése

MTI

2017.04.12. 11:24 - Antal Zsófia

A hazai vitorlás szövetség egy világ- és európai szintű sportesemények lebonyolítására alkalmas létesítményt tervez. A beruházás egy 18 kikötőt érintő fejlesztéssorozat legnagyobb eleme.

Hirdetés

Két és félmilliárd forint összértékű beruházás indul a vitorlás turizmus fejlesztésére a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva - hangzott el a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ), Balatonfüred város és Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos közös sajtótájékoztatóján szerdán.

A kormány döntése szerint az MVSZ – több más sportági szövetséggel együttműködve – európai uniós támogatásban részesül az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére. A beruházásban eszköz- és turisztikai hálózatfejlesztésre, valamint egy balatonfüredi kikötő kialakítására kerül sor, utóbbira Balatonfüred városával együttműködésben.

A beruházások tervezése során fontos elv, hogy a megállóhelyek/kikötők fejlesztésén keresztül a különböző aktív turisztikai módok (gyalogos, kerékpáros, kenus, lovas, vitorlás) közötti kapcsolat erősödjön - derül ki az MVSZ tájékoztatásából.

 

Az új füredi kikötőt 150 férőhelyesre tervezik

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy az összesen 1,7 milliárdos fejlesztés keretében a város a sportági szakszövetségekkel közösen egy 150 hajó fogadására alkalmas kikötői fejlesztést tervez megvalósítani. A kemping területén épülő kikötő olyan sport- és szabadidős turisztikai létesítmény lesz, amely világ- és európai szintű sportesemények, rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A projekthez Balatonfüred egy közel 1,5 hektáros területtel és 200 millió forint támogatással járul hozzá. A fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás kivitelezése várhatóan 2017 októberében kezdődhet el.

 

A hálózatfejlesztés 13 Balaton-parti és 5 Balatonon kívüli helyszínt érint

A kikötők hálózatba kapcsolásával, minősítési rendszerének kialakításával és a kialakítás alatt álló online információs rendszerrel az ország 11 megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. Ehhez kapcsolódóan a megfelelő minőségű eszközpark biztosítása és a szükséges biztonsági háttér megteremtésére is sor kerül az eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési projekt keretében. Pályázati forrásból eszközbeszerzésre 525 millió forint, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forint fordítható.

„A Bejárható Magyarország Programban összesen 13 milliárd forintot fordítunk az aktív turisztikai hálózatok és intermodális megállóhelyek fejlesztésre. A Magyar Vitorlás Szövetség, mint a vitorlás sportot irányító szervezet, elsősorban az állóvíztestek és kiemelten a Balaton turizmusának fejlesztésében érdekelt. A szövetséggel az együttműködésünk kiváló, a pályázatok megvalósítása remekül halad” - mondta Révész Máriusz.

„Az MVSZ érdeke, hogy a jelenleg inaktív, de potenciális vitorlázók számára innovatív szolgáltatások útján olyan szervezett turisztikai lehetőségeket kínáljon, amely meghatározóvá teszi a Balatont, mint vitorlás turisztikai desztinációt” - fogalmazott Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

Mi épül?kikötősportberuházásokturizmusBalatonfüredBalaton

Hírlevél

Hirdetés