2024.03.19, Kedd
Elkészült a Dél-Dunántúl új kulturális központja, a Csiky Gergely Színház
Fotók: mti

Elkészült a Dél-Dunántúl új kulturális központja, a Csiky Gergely Színház

mti, magyarepitok.hu

2019.11.12. 09:46 - Szabó Ákos

A ZÁÉV és a Magyar Építő munkájával újjáélesztették Kaposvár kulturális jelképét.

Hirdetés

Hétfő este hivatalosan átadták a Csiky Gergely Színház restaurált és kibővített épületét, melynek munkálatait 9,5 milliárd forintból végezte el a ZÁÉV Zrt. és Magyar Építő Zrt. A teljesen megújult és átépített kaposvári színház 9 ezer négyzetméteren immár három játszóhellyel rendelkezik – a nagyterme 450, kamaraterme 150, stúdióterme pedig 50 néző befogadására alkalmas.

 

 

Több mint száz éves ikonikus épület újult meg

A Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház épülete Magyar Ede és Stahl József tervei alapján készült 1911-ben, benne 1955-től működik állandó társulat. Az ingatlant 1965-ben kibővítették, az 1980-as évek végén felújították, egészen mostanáig azonban jelentős átalakítást nem végeztek rajta, modernizációja esedékessé vált. Miután most elkészült A színház társulata két, az Együd Árpád Kulturális Központban töltött évad után térhet vissza állandó játszóhelyére.

 

 

Az épület különlegessége a

világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon kevés helyen alkalmazott színpadtechnika.

Az épület felső színpadgépészete teljesen gépesített lett, a színpadba pedig egy nagy dobforgót építettek be süllyedőkkel, liftekkel, amelyek érdekes színpadképek gyors beállítását teszi lehetővé. Mindez a minden igényt kielégítő, költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikával együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt.

 

Képesnek kell lenni a tabuk ledöntésére is

Az átadón Fülöp Péter helyettes államtitkár az Orbán Viktor kormányfő jelenlétében megtartott eseményen hangsúlyozta: a teátrum célja, hogy tartósan meghatározó szereplője legyen a magyar színházi életnek. Olyan intézményként működjön, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes elvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését is.

AktuálisZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Kaposvárszínházfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés