2024.03.29, Péntek
Megvan a kivitelező, indul a makói könyvtár építése

Megvan a kivitelező, indul a makói könyvtár építése

magyarepitok.hu

2017.05.18. 11:05 - Hegedűs Gergely

A nettó kétmilliárdos beruházásban a környező utcák is megújulnak.

Hirdetés

A beruházó makói önkormányzat kihirdette a József Attila Városi Könyvtár közbeszerzésének eredményét. Az új épület kivitelezését, valamint a környezetébe tartozó utcák és terek rehabilitációját az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végzi el. A hódmezővásárhelyi cég a kiírás szerint nettó 2 milliárd forint értékű beruházást hajt végre. A közbeszerzésen közös ajánlattevőként a KÉSZ Zrt. és a TB Logisztik Kft. is pályázott.


Könyv alakú külső, egyedi szerkezetek

A fejlesztést az indokolta, hogy az 1971-ben avatott régi könyvtár teljesen elhasználódott, hőtechnikailag sem felelt meg a követelményeknek, a bontása február elejére feződött be. Az új, háromszintes könyvtár 1840 négyzetméteren épül meg, Makovecz Imre tervei alapján. Egyedi vasbeton és fa szerkezetekkel, nyílászárókkal kivitelezik organikus építészeti stílusban, a külseje egy könyv alakját formázza. A hirdetmény szövege szerint a tervekben meghatározott építési anyagok csak műszakilag és minőségileg egyenértékű termékekkel válthatók ki.

Ahogy azt korábban is megírtuk, az épület alapfunkciója mellett közösségi térként otthont ad a városban szervezett kulturális eseményeknek is. A könyvtár alapkőletételére már korábban sor került. A promenade.hu cikke szerint a munkálatokat a napokban kezdi az Építészmester, akinek a május elején megkötött szerződés szerint 20 hónapja van a kivitelezésre.


Parkolók, járda és szökőkút is épül

A beruházás érinti a környező utcákat is: aszfaltozott és térköves úttest (1114 m hosszan), kerékpárút (634 m), járda (2500 m) és parkoló épül (351 db), valamint kerékpártárolók (293 férőhelyes) jönnek létre, létesül négy gyalogos átkelőhely, egy-egy szökőkút és ivókút is kiépül. Az érintett utcákon mindezek mellett a közvilágítás, a csapadékvíz elvezető rendszer, az ivóvízvezeték rendszer és a távhő vezetékek felújítása is megvalósul.

A világhálón elérhető adatok szerint a kivitelező Építészmester Zrt. fő tevékenységét magasépítési létesítmények építész tervezése és kivitelezése képezi. Az 1993-ban alapított cég legutóbbi éves árbevétele nettó 2 milliárd forint volt, utolsó létszám adata 84 fő.

Mi épül?építőipari cégekMakóÉpítészmester Tervező és Kivitelező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés