2024.04.16, Kedd
A tervek szerint zajlik a Veszprémi Petőfi Színház komplex felújítása
Főkép: Veszprémi Petőfi Színház – Távlati teljes virtuális modell – KÖZTI Zrt. (A modell nemcsak a főépületet, hanem a komplexum több részét is ábrázolja) Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A tervek szerint zajlik a Veszprémi Petőfi Színház komplex felújítása

magyarepitok.hu

2021.08.30. 16:23 - Gyöngyösi Klaudia

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának projektjét a VEMÉV-SZER Építő Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. konzorciuma valósítja meg a Modern Városok Program keretében, a KÖZTI Zrt. és a TSPC Kft. tervei alapján.

Hirdetés

Ütemterv szerint haladnak a Veszprémi Petőfi Színház munkálatai – informálta lapunkat a kivitelező konzorcium. Ahogy azt korábban már megírtuk, a projektet a VEMÉV-SZER Építő Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. konzorciuma valósítja meg a Modern Városok Program keretében, állami támogatásból, mintegy 2,34 milliárd forint értékben.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Az épület a KÖZTI Zrt. és a TSPC Kft. tervei alapján jöhet létre: egyelőre nem a főépületen, hanem a teljes színházkomplexum Óvári Ferenc út 1-es szám, valamint a Szeglethy György utca 2-es szám alatt található, két jelenleg nem használt épületében dolgoznak a szakemberek. A szecessziós stílusú főépület felújítására a második ütemben kerülhet sor.

Mindkét helyszínen indokolt a felújítás:

  • Az Óvári úti 1-es szám alatti házat eredeti rendeltetése megszűnte óta többféle célra használták, alkalmi rendezvényeket leszámítva kihasználatlan. A csapadékvíz és a talajnedvesség is komoly károkat okozott.
  • A Szeglethy utca 2-es szám alatti épületben is hasonló a helyzet, a régóta kihasználatlan helyszínben károk keletkeztek az időjárás viszontagságainak köszönhetően.

A munkaterületet 2021. június 23-án vették át a kivitelezők és szerződés szerint 450 naptári nap áll rendelkezésükre a komplex felújítás első ütemére.

 

Már zajlanak a bontási és alapozási munkálatok is

A feladat a fent említett Óvári úti 876 négyzetméteres és a Szeglethy utcai 552 négyzetméteres megmaradó és felújítandó épületen kívül a területen található többi meglévő épület bontása, egy parkoló építése, valamint a Szeglethy utcai épület kiegészítése egy új 165 négyzetméteres szárnnyal.

Jelenleg a bontási munkák zajlanak, melyek várhatóan augusztusban be is fejeződnek, valamint megkezdődtek az új szárny alapozásához tartozó földmunkák is.

„A régi épületek teljes felújításon esnek át, a bontások során előre nem látható akadályokba ütközünk, napról napra bukkan fel valamilyen tervezői megoldást kívánó feladat. Hol egy régi, a nyilvántartásokban nem szereplő csatorna, a feltételezettnél rosszabb állapotú gerenda, vagy éppen vízbetörés a pinceszinten. A kooperációk során szerencsére a KÖZTI Zrt. által delegált tervezők nagyon konstruktívan és rugalmasan segítenek a problémák megoldásában” – nyilatkozta lapunknak Csehi Lóránt a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője.

„Műszakilag az átlagoshoz képest kiemelném a feladatok közül az Óvári úti épület homlokzatának felújítását, ahol strukturált homlokzat-helyreállításon túl egy régi, ma már csak helytörténeti fotókon látható címer újraépítése is a feladataink közé tartozik” – avatott be Csehi Lóránt.

 

Több 100 kilogrammos tartógerendákat emelnek be a régi tetőszerkezet megóvásával

Megtudtuk továbbá, hogy extra kihívás elé állítja a szakembereket a szűk, forgalmas belvárosi környezetben megszervezni az építkezést.

„A régi épületek pinceszintjén új funkciók kerülnek kialakításra, mint például a hangstúdió, emiatt a jelenleg szigetelés nélküli, nedves falakat utólagos, injektálásos technológiával kell szigetelnünk, majd kiszárítanunk” – fejtette ki a projektvezető.

Mindezek mellett a régi födémek részleges cseréje, megerősítése is megvalósul úgy, hogy a régi tetőszerkezet megmarad. Így a szakembereknek be kell fűzniük az épületbe a tartógerendákat, ami nem egyszerű feladat, ugyanis elemenként többszáz kilogrammot nyomnak.

„Elektronikus kollégáimat pedig egy átlagos épülethez képest jóval integráltabb erős- és gyengeáramú rendszerek kiépítése állítja feladat elé” – avatott be minket Csehi Lóránt.

 

A 2023 évi Európa Kulturális Fővárosa évadot követően a színház felújítása is megkezdődhet

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának projektjében, a Modern Városok Program keretében, a BMSK Zrt. közreműködésével az Óvári Ferenc úton a 876 négyzetméteres hasznos alapterületű központban az utcaszintet főként a marketing célú helyszínek és a jegyiroda terei foglalják el. Az emeletre próbaterem kerül a középfőfal részleges kiváltásával, így a két összenyitott rész a színház színpadához hasonló méretű próbateret alkothat. A Szeglethy György utca felőli épületfejben pedig gazdasági irodák kapnak helyet.

Ha a munkálatok befejeződnek, a dolgozók átköltözhetnek az új épületbe. A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa évad egyik kiemelt helyszíne lesz Veszprémben a Medgyaszay István által 1908-ban tervezett színház épülete, melynek rekonstrukciója, az épület és a kapcsolódó épületegyüttes eredeti tömegének és homlokzatainak helyreállításával várhatóan 2024-ben kezdődhet el.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Swietelsky Magyarország Kft.színházszínházfelújításVeszprém

Hírlevél

Hirdetés