2024.05.28, Kedd
Tudományos ipari parkká változik a volt szegedi laktanya

Tudományos ipari parkká változik a volt szegedi laktanya

mti

2017.05.31. 10:01 - Hegedűs Gergely

A lézerközpont körül kiépülő parkban startup cégek kapnak esélyt, elsőként egy inkubátorház épül fel.

Hirdetés

Tudományos ipari parkot alakítanak ki a múlt héten átadott szegedi lézerközpont környezetében. Palkovics László oktatási államtitkár a Szegedi Tudományegyetem innovációs napján számolt be az ELI Science Parkról, aminek a kiépítését kormánybiztosként irányítja.

A politikus elmondta, ahhoz, hogy a szegedi lézerközpontban születő eredmények helyben hasznosuljanak az "innovációs ökoszisztéma" fejlesztésre van szükség. Ennek meghatározó része lesz a tudományos park. A parkot a kutatóközpont közvetlen szomszédságában, a magyar állam tulajdonában, az egyetem kezelésében lévő 80 hektáros területen hozzák létre. „Az egykori szovjet laktanya adottságai kiválóak, az M5-ös M43-as autópálya csomópontjánál helyezkedik el, vonzáskörzetében a határon belül 300 ezer, Vajdaságban és Romániában további 400 ezer ember él” - emelte ki az államtitkár.    


A szegedi egyetemmel kapcsolatban álló cégeket várják

A tudományos ipari parkba egyrészt a startup vállalkozásokat várják, másrészt azokat a már sikeres cégeket, amelyeket a város inspiratív környezete vonz Szegedre. Az országban több mint száz olyan vállalat működik - a többi közt az információtechnológia, a biotechnológia, az élettudományok területén -, melynek aktív kapcsolata van az egyetemmel, vagy olyan tevékenységet végez, amely szorosan kötődik az egyetemen folyó kutatásokhoz - közölte Palkovics László.    

A kormánybiztos elmondta, a Science Park a tervek szerint az egyetem fenntartásában működne. Már elkészült a kormányhatározat arról, hogy a terület rendezésére, lőszermentesítésére 1,7 milliárd forintot ad a költségvetés.    

 

Jövőre inkubátorház nyílik

Első lépésként a laktanya egy már meglévő épületének rekonstrukciójával inkubátorházat alakítanak ki, ez már jövőre megnyílhat. A második ütemben a betelepülni kívánó cégek számára innovációs központ épül, ezt követően a parkban járműipari kompetencia központot, illetve szolgáltató- és fogadóközpontot hoznak létre.    

Botka László polgármester múlt hétfőn jelentette be, hogy a lézerközpont környezetében 70 hektáros tudományos ipari parkot alakítanak ki a kormány, az önkormányzat és az egyetem együttműködésével.

Mi épül?Szegedkutatás-fejlesztéstudomány

Hírlevél

Hirdetés