2024.05.29, Szerda
Már idén elindulhat a csillaghegyi Duna-part árvízvédelmének kiépítése
obuda.hu

Már idén elindulhat a csillaghegyi Duna-part árvízvédelmének kiépítése

MTI

2017.06.27. 09:44 - Antal Zsófia

Az építkezés során megerősítik a pünkösdfürdői és a római-parti gátrendszert, a gát mögött pedig sétányt alakítanak ki.

Hirdetés

A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleménye szerint már júliusban benyújtják a csillaghegyi öblözet védművének kiépítéséhez a vízjogi és a környezethatósági tanulmányt, szeptemberre pedig rendelkezésre állhat a végső engedélyes tervdokumentáció. A kivitelezési tender ezt követően indulhat, a munka még akár idén, de legkésőbb 2018 első negyedévében kezdődik. A projekt végső befejezése másfél-két évet vehet igénybe.

A főváros a Főkertet bízta meg a végleges tájépítészeti koncepció elkészítésével, így a rendkívül leromlott és elhanyagolt állapotú part teljesen megújulhat - írták. Közölték azt is, hogy az építkezés során 480 fát vágnak ki, amelyek közül 60 már egyébként is rossz állapotban van, 80-at pedig átültetnek. A kivágandó fákat a helyszínen, a part közelében fogják pótolni - tették hozzá.

Az építkezés alatt megerősítik a pünkösdfürdői gátrendszert, hogy csökkentsék a szivárgásokat, és az érintett patakok töltését megmagasítják, az alépítményeket megerősítik.

A Római-parton a gátrendszer vasbeton szerkezete a föld alá kerül majd, a felszínen csak egy mintegy félméteres térdfal fog látszódni, erre helyezik rá a fémszerkezetű mobil falrendszert, ami árvízkor megvédi a partot. A gát mögött egy 4-6 méter széles sétányt alakítanak ki, parkokkal, fákkal, játszóterekkel és csatornát is építenek.

Mi épül?Óbuda-Békásmegyerárvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés