2023.03.26, Vasárnap
Huszadik születésnapjára megújul a makói Hagymaház
kitervezte.hu

Huszadik születésnapjára megújul a makói Hagymaház

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.08.25. 09:00 - Antal Zsófia

Az októberig tartó felújítási munka legfontosabb részeként megújul az ikonikus épület tetőszerkezete és négy üvegtornya.

Hirdetés

Százharmincmillió forintos kormányzati támogatásból felújítják a makói Hagymaházat - közölte Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester csütörtökön a helyszínen. Bár az 1998 októberében átadott épület csak jövőre lesz húszéves, megérett a felújításra, különösen a magas fenntartási költségek miatt – tette hozzá a politikus.

A rekonstrukciós munkálatokat augusztus elején kezdte el a hódmezővásárhelyi Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. Elsőként az épület négy üvegborítású tornya közül az egyik hátsót állványozták föl. Ott kicserélték a teljes üvegezést, lefestették az azt tartó fémszerkezetet, és megfelelő kezelést kapott a fa. A következő hetekben a másik három tornyon is ezeket a munkálatokat végzik el, majd az oldalsó falfelület festése következik - tudatta az alpolgármester.

A rekonstrukció legjelentősebb eleme a tetőszerkezet felújítása lesz. Kicserélik az épületet borító palát, a tető alatt pótolják az eddig hiányzó szigetelést, és hófogó is kerül a házra.

A Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre tervei közül a Hagymaház volt az első, mely megvalósulhatott Makón. Zsámboki Erika, a Hagymaház vezetője elmondta, hogy a kulturális intézmény a tervek szerint október elején nyit újra népszerű rendezvényeivel.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekMakóMakoveczÉpítészmester Tervező és Kivitelező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés