2024.04.19, Péntek
Market: szerkezetkész a diósgyőri stadion
fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Market: szerkezetkész a diósgyőri stadion

magyarepitok.hu

2017.08.14. 17:07 - Szabó Ákos

27 méter magasra emelkedik a diósgyőri futballcsapatnak hamarosan otthont adó új aréna.

Hirdetés

Hétfőn délután bokrétaünnepséget tartottak a Market Építő Zrt. kivitelezésében készülő diósgyőri stadionban. A 13,1 milliárd forintból készülő beruházás szerkezetkész állapotba került, az építkezés elérte a legmagasabb pontot. A munkálatokkal várhatóan 2018 tavaszán készülnek el.

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: Dernovics Tamás


Az 1100 tonnás acél tetőszerkezetre felépítették a pályavilágító konzolokat, ezek a stadion legmagasabbra nyúló elemei, a bokrétát is ide helyezték fel. A Market 12 ezer köbméternyi betont és 1000 tonna betonacélt használt fel a szerkezetépítés során, körülbelül 2500 előregyártott betonelemet helyeztek el. A teljes építkezés során eddig mintegy 30 ezer köbméter földet mozgattak meg.

Az építők eddig csaknem 400 ezer munkaórát dolgoztak a létesítményen, volt olyan nap, amikor egyszerre 386-an végeztek különböző munkálatokat.


Rendezvényterem, 12 büfé és egy söröző is épül

Scheer Sándor, a kivitelező Market vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, a stadion és a játéktér minden szempontból megfelel az UEFA IV-es és az MLSZ A-infrastukrúra kategória előírásainak. A pályát fűtik, automata locsolóberendezést, illetve vízelvezető csöveket építettek be, továbbá 15 ezer "vandálbiztos" ülést helyeznek el a fedett lelátók alatt.

A rendezvényen az is kiderült, hogy a vasbetonból kialakított lelátót három fő irányból tudják majd megközelíteni a szurkolók. A pálya körül műfüves sávot alakítanak ki, ahol nézőtéri menekülő lépcsők, akadálymentes nézőtéri pódiumok épülnek, itt lesznek a cserepadok is.

Az összesen 4617 négyzetméternyi hasznos alapterületű stadionban 12 büfé lesz 9 vizesblokkal, egy különálló sörözőt is kiépítenek. Az első emeleten 500 fős rendezvénytermet alakítanak ki, amely szükség szerint három részre lesz osztható. A második emeleten 20 skyboxot alakítanak ki, itt lesz a gépészeti központ is. A harmadik emeleten lesznek a média közvetítőállások.


Az emelkedő árakkal és a munkaerőhiánnyal is számolni kell

A novemberben átvett munkaterületen december 1-jén tették le az alapkövet, gyors tempóban épül az épület. A téli hideg időjárás nagymértékben nehezítette a munkát, de az akadályt sikeresen lekűzdötték – tudta meg lapunk a helyszínen.

Az építőiparban jelenleg fennálló munkaerőhiányt úgy tudták kiküszöbölni, hogy minél több térségbeli munkaerőt alkalmaztak. Ez a munkaszervezés könnyebbsége miatt is jó hatással van az építkezésre. Az emelkedő építőanyagárakat minél korábbi szerződéskötéssel küszöböli ki a cég – derült ki a Market építésvezetőjének, Silling Balázsnak a beszámolójából.

Galéria

Market Építő Zrt.Mi épül?stadionépítéssportberuházásokMiskolc

Hírlevél

Hirdetés