2024.03.28, Csütörtök
120 új munkahelyet teremt egy autóipari beruházás Székesfehérváron
szekesfehervar.hu

120 új munkahelyet teremt egy autóipari beruházás Székesfehérváron

mti, szekesfehervar.hu

2017.09.06. 14:56 - Szabó Ákos

Egy norvég tulajdonú alkatrészgyártó bővíti magyarországi jelenlétét a majdnem 7 milliárd forintos beruházással.

Hirdetés

Mintegy 6,8 milliárd forintot fektetett be a norvég SAPA Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. egy új székesfehérvári présüzem építésébe, a 120 munkahelyet teremtő projektet a kormány 1,15 milliárd forinttal támogatta. A vállalat újgenerációs elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket – derült ki Szíjjártó Péter külgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján szerdán. Az új egységgel a SAPA növeli eddig is jelentős székesfehérvári jelenlétét: utoljára 2014-ben fejlesztették alumíniumalkatrész gyárukat körülbelül 2 milliárd forintból a Fejér megyei városban.

A norvég vállalat a világ egyik vezető autóipari beszállítója, többek között az Audival, a Jaguarral és az Aston Martinnal is közvetlen szerződéses kapcsolatban áll. A cég székesfehérvári termelésének 89 százaléka kerül exportra.

A SAPA honlapja szerint a Fejér megyei gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A Sapa innovatív alumínium megoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás, valamint az energiaipar számára is. A vállalat termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak.

Mi épül?Székesfehérvárautóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés