2024.04.18, Csütörtök
344 kilométer kerékpárút épül ki az egykori vasfüggönyt átszelve
siestalenti.hu

344 kilométer kerékpárút épül ki az egykori vasfüggönyt átszelve

MTI

2017.09.19. 10:52 - Antal Zsófia

Több mint 700 millió forintból jön létre közös turisztikai hálózat hazánk és Szlovénia között, egy integrációs program keretében.

Hirdetés

Közös kerékpáros turisztikai hálózatot alakít ki Szlovénia és Magyarország. A közel 2,3 millió euróból (710 millió forintból) megvalósuló, Iron Curtain Cycling elnevezésű fejlesztés az egykori vasfüggöny által kettészakított határtérség integrációját szolgálja.

A projektről szóló sajtóanyag szerint a megvalósítás Magyarországon Szentgotthárd, Őriszentpéter, Lenti és Letenye térségét, Szlovéniában Lendva, Ljutomer, Verzej, Muraszombat, Ormoz és Ptuj térségét érinti, ahol összességében 344 kilométernyi kerékpárutat jelölnek ki- Lendva és Rédics között egy kerékpáros határátlépési pontot is létesítenek. A program befejezési határideje 2020.

A program hétfőn, Lentiben tartott projektindítóján Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló program kerete 10 millió euró forrást biztosít zöldturizmusra, illetve kerékpáros fejlesztésekre. Ebből az összegből az Iron Curtain Cycling programra az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,9 millió eurót meghaladó támogatást nyújt. A mostani fejlesztés a mindkét oldalon évente mintegy 80-100 ezer vendéget fogadó Lendva és Lenti térségét kapcsolja majd össze, és a következő szervezetek partnerségében indul el:

  • Zala és Vas megye önkormányzata,
  • a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.,
  • a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.,
  • a muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet,
  • Lendva önkormányzata,
  • a Bistra Ptuj Tudományos Oktatási Központ.
Mi épül?külföldkerékpárútturizmusLentiŐriszentpéterSzentgotthárdLetenye

Hírlevél

Hirdetés