2024.04.23, Kedd
Energiahatékony klórüzemet épít a Borsodchem
jovogyara.hu

Energiahatékony klórüzemet épít a Borsodchem

mti

2017.09.11. 09:42 - Szabó Ákos

A 30 milliárdos fejlesztést részben hosszú lejáratú hitelből finanszírozzák, a környezetbarát új üzemben a klór mellett marónátront is gyártanak majd.

Hirdetés

Mintegy 30 milliárd forintból épít környezetbarát klórüzemet a BorsodChem Zrt. A kínai tulajdonú vegyipari társaságnak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 24 milliárd forintnyi hosszú lejáratú hitelt biztosít a beruházáshoz – derült ki, miután a megállapodást aláírták a BorsodChem kazincbarcikai székhelyén. Az MFB a hitelt a magyar és kínai állam által korábban megkötött egyezmény alapján a pekingi kormány által biztosított összesen 1 milliárd eurós összkeretből finanszírozza.

 

Az energiahatékony gyár jobb a környezetnek is

Az új membráncellás klórüzemet természetbarát és energiahatékony technológiai háttérrel építik meg, így fejlettebb eljárások válthatják a régieket. A vállalat valamennyi termékének alapját képező klóron kívül marónátront is gyártanak majd az új létesítményben, melynek jelentős részét exportálni fogják.

A kínai tulajdonos 2012 és 2016 között mintegy 65,6 milliárd forintot fordított a kazincbarcikai vállalat fejlesztésére, a beruházások során a környezetvédelemre, az energiahatékonyságra, a termelőkapacitás növelésére fókuszáltak.

Mi épül?üzemépítésKazincbarcika

Hírlevél

Hirdetés