2024.04.26, Péntek

Hirdetés

188 milliárd forintot különítettek el a dél-pesti szuperkórházra
eszszk.hu

188 milliárd forintot különítettek el a dél-pesti szuperkórházra

mti, magyarepitok.hu

2017.10.10. 15:30 - Szabó Ákos

190 ezer négyzetméteres új tömb épül, összehangolják több kórház és intézet munkáját. A beruházás várhatóan 2025-re ér véget.

Hirdetés

188 milliárd forintból újul meg és alakul át a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet (ESZSZK) – derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár és Németh Szilárd képviselő sajtótájékoztatóján.  A beruházás során az egészségügyi központban kialakítják a négy tervezett budapesti szuperkórház (más néven centrumkórház) egyikét. A fejlesztés az Egészséges Budapest Programban valósul meg, melynek keretében összesen 3 centrumkórház, 25 társkórház és 7 szakrendelő újul meg és alakul át mintegy 700 milliárd forintból.

 

Majdnem 200 ezer négyzetméterrel bővítik a kórházközpontot

A Szent István-Szent László Kórház, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) és az Országos Baleseti Intézet közös Nagyvárad tér közeli telephelyén fogják az új keretrendszerben a dél-pesti ellátást biztosítani. Már korábban eldőlt, hogy építenek egy új tömböt a feladatra, most azt egyértelműsítették, hogy a GOKI és az ESZSZK között felépülő központ 190 ezer négyzetméteres lesz. Az óriásberuházás 2025-re fog várhatóan véget érni, a kivitelezés 2019-ben kezdödhet meg, addig a tervezési, illetve logisztikai fázisában tart a projekt.

 

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

 

Okoskórházat építenek

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató korábbi tájékoztatása szerint a centrumkórház új épületében egykapus sürgősségi rendszert működtetnek majd: minden azonnali ellátást igénylő új beteg a sürgősségi központba kerül, az elsődleges ellátást követően pedig innen irányítják őket a szükséges további terápiára. A tervek szerint az új intézet informatikai eszközökkel vezérelt okoskórház lesz, melyet energiahatékony módon fognak kialakítani.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet évente ötvenezer fekvőbeteg és csaknem ötszázezer járóbeteg ellátására képes. Több szakterületen a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű kezelését nyújtja, így a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejttranszplantáció, valamint az onkológia területén is.

kórházfejlesztésMi épül?egészségügyi fejlesztésBudapest

Hírlevél

Hirdetés