2024.03.28, Csütörtök
Visszanyerte régi pompáját Tatabánya Cifra Palotája
Fotók: EBH INVEST

Visszanyerte régi pompáját Tatabánya Cifra Palotája

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.29. 14:15 - Kolinek Nóra

A műemléki épület rekonstrukcióját a tervezéstől a kivitelezésig az EB HUNGARY INVEST végezte el.

Hirdetés

Augusztus végén megkapta a használatbavételi engedélyt a tatabányai Tulipános Ház. Az egykori Bányatiszti Kaszinó műemlékké nyilvánított épületének felújítását az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte el.

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építtette, szecesszióba visszanyúló magyaros stílusban, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve. A ház felújítása a Modern városok program keretében 1,4 milliárd forint támogatással valósult meg.

Sámuel Botond, az üzemeltető Vértes Agorája ügyvezetője szeptember eleji tájékoztatása szerint

az épület december elején lesz teljeskörűen látogatható, de az érdeklődők egy szimbolikus időpontban, a Bányásznap hétvégéjén (szeptember 4-5-én) már előzetesen megtekinthették.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Múzeumot és interaktív játszóházat is kialakítanak

Az egykori kaszinóban közösségi teret, bányászatot bemutató múzeumot és egy országosan is egyedülálló bányászati témájú interaktív játszóházat alakítottak ki.

A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.

Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A tulajdonváltások közben rövid időre őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül, bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg saját forrásaiból.

 

A restaurálási folyamatok sok időt vettek igénybe

Az EBH projektvezetője, Vető-Boros Krisztián kérdésünkre elmondta, hogy a projekt a tervezési folyamattal indult 2018 júniusában. Az eredetileg 3 hónaposra kalkulált tervezés több mint egy évig tartott, a teljes felújítás végül 23 hónapot vett igénybe.

A bontási munkákat követően az alábbi feladatokat végezték el:

  • zsaluzás és állványozás
  • helyszíni vasbeton munkák
  • falazás és egyéb kőművesmunkák
  • szerkezetépítési feladatok
  • ács, tetőfedési és bádogozási munkák
  • nyílászárók cseréje
  • szigetelési feladatok
  • gépészeti és elektromos munkák
  • belsőépítészeti és fit-out feladatok

A projektvezető hozzátette, hogy a munka során több előre nem látható körülménnyel kellett szembenézniük.

„Az épületben gombásodást találtunk, illetve a menet közben felmerülő restaurálási munkafolyamatok is sok időt vettek igénybe, emellett a koronavírus járvány további nehézségek elé állította a csapatunkat.”

A műszaki átadás-átvételi folyamat 2020 júliusában zárult, az épület végül idén augusztusban kapta meg a használatbavételi engedélyt.

 

Galéria

ÚtépítésEBH INVESTTatabányaTulipános Házműemlékfelújításrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés