2024.03.19, Kedd
Hosszú évtizedek óta romosodó észak-magyarországi kastély restaurációja rajtol el
Fotó: origo.hu

Hosszú évtizedek óta romosodó észak-magyarországi kastély restaurációja rajtol el

magyarepitok.hu

2020.12.02. 07:50 - Szabó Ákos

A szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúriának a Belvárosi Építő adja vissza régi fényét.

Hirdetés

Nagyszabású turisztikai beruházás indul el a Nógrád megyei Szécsényen: eldöntötték a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban megújuló Benczúr-kúria projektjének kivitelezőjét. Az uniós adatok szerint a munkálatokat a szentendrei központú Belvárosi Építő Kft. végezheti el, mintegy 898 millió forintból: a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai felújítása a cél.

 

Volt, amikor a kúria gazdája nevét viselte a település

A Nógrád megyei kastélyt az 1700-as években építették a Dolány feletti dombon, az 1900-as években került a Benczúr Gyula festőművész tulajdonába. A magyar akadémikus történeti festészet ismert képviselője életének fennmaradó részét a kúriában töltötte, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze, illetve egy műtermet is építtetett. A munkássága előtt tisztelegve a települést Benczúrfalvára nevezték át: ma Szécsény városhoz tartozik.

A művész 1920-as halálát követően szálláshelyként működtették a kastélyt, mely a világháború során súlyos károkat szenvedett. Miután 1950-ben felújították a kúriát, az évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota.

 

Így elevenítik fel Benczúr pályáját és művészetét

Most többek között a turisztikai célú fejlesztésben

  • a kastély építési, épületgépészeti munkáit,
  • a kastély melletti támfal,
  • a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását,
  • a kastély körüli járda-, és útcsatlakozás építését,
  • valamint a kastélykert környezetrendezését végzik el.

A projekt befejeztével után az épület történelmét, korábbi funkcióját bemutató kiállításoknak ad majd otthon a kúria. Az épületben tartanak kulturális és művészeti programokat és alkotótáborokat is. Ezzel együtt a restauráció és fejlesztés hangsúlyozott célja Benczúr Gyula alkotásainak a modern technika által való bemutatása.

Mi épül?műemlékfelújításSzécsénykastélyfelújításBelvárosi Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés