2024.05.19, Vasárnap
Újabb dél-koreai vállalat nyithat akkumulátorgyárat hazánkban
koreabizwire.com

Újabb dél-koreai vállalat nyithat akkumulátorgyárat hazánkban

MTI

2017.11.30. 09:23 - Antal Zsófia

Az elektromos autókat kiszolgáló 66 ezer négyzetméteres gyár 2020-tól termelhet Komáromban, ha megszületik a végleges döntés.

Hirdetés

A dél-koreai SK Innovation Zrt. akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban, egy 42 hektáros területen – derül ki a városházán kifüggesztett hirdetményből. A beruházás környezetvédelmi dokumentációja szerint a vállalat 2018 februárjában kezdené meg az építkezést, a próbaüzemet 2019 nyarán indítanák és 2020 januárjától üzemszerű termelést folytatnának.

Az elektromos autókban használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem első fázisa 66 ezer négyzetméteren valósulna meg a lengyel Alumetal szomszédságában. A működés során a gyár 24 órás üzemben termelne egész évben, így az üzemben 250 ezer akkumulátort gyártanak majd.

 

Még nincs végleges döntés a gödihez hasonló gyárról

A dél-koreai The Investor szaklap korábban azt írta, hogy az SK Innovation több mint 200 milliárd forintos beruházásra készül Komáromban, hogy az új gyárából lássa el elektromos autókba való akkumulátorokkal európai partnereit. A szaklap értesülésére a társaság közölte, hogy még nem született végleges döntés az európai gyár helyszínéről.

A társaság a dél-koreai Seosan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A gyártási eljárás Magyarországon sem ismeretlen, hasonló üzem nyílt 2017 májusában Gödön - áll a környezetvédelmi dokumentációban.

Az SK Innovation megjelenésével Közép-Kelet-Európában a gödi Samsung gyáron kívül még egy dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba: az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be.

Mi épül?autóiparüzemépítésKomárom

Hírlevél

Hirdetés