2020.10.28, Szerda
Indulhat a régóta tervezett szolnoki citromsavgyár építése
A szolnoki ipari park (ipariparkszolnok.hu)

Indulhat a régóta tervezett szolnoki citromsavgyár építése

mti, vg.hu

2017.12.05. 09:26 - Szabó Ákos

A 46 milliárd forintos projektben mintegy 250 munkahelyet teremtenek, a most megkötött megállapodással egy 2011 óta tartó tárgyalássorozatot zártak le.

Hirdetés

Elrajtolhat a 6 éve várt citromsavgyár építkezése Szolnokban, miután a A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kínai-magyar BBCA Szolnok Kft. aláírta a projekthez szükséges megállapodást. A beruházás során a szolnoki ipari parkban épül fel az új gyár, melynek elkészültével várhatóan 255 munkahely jön létre a térségben A beruházásról szóló tárgyalássorozat 2011-ben kezdődött, utoljára tavaly júniusban számoltunk be a haladásáról.

 

Évi 100 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel

Az új üzemben évente 100 ezer tonna kukoricából fognak mintegy 60 ezer tonnányi citromsavat előállítani. A gyár termékét élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban is számos célra használják fel. Az aláíráson Szalay Ferenc szolnoki polgármester kiemelte: a gyár üzemeltetése jelentős beszállítói szolgáltatást és alapanyagot igényel, hosszútávon pedig számottevő iparűzési és egyéb helyi adóbevételt hozhat.

 

A magyar-kínai együttműködés mintaprojektje indulhat el

A rendezvényen Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta:

A megállapodás révén olyan kínai termelő beruházás indulhat el Magyarországon, amely mintaként szolgálhat további hasonló kapacitások létesítéséhez, magyar és kínai tőkével megvalósuló projektekhez.

A gyár felépítéséhez a most biztosított 12 éves lejáratú, 32 milliárd forintos hitel mellett állami forrásokat is bevonnak, összesen 46 milliárd forint értékben indul el hamarosan fejlesztés.

 

 

Mi épül?Szolnokipari parküzemépítésélelmiszeripargyógyszeriparvegyipar

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés