2024.05.25, Szombat
Továbbfejlesztik a világörökségi listás fertő-táji látványosságokat
funiq.hu

Továbbfejlesztik a világörökségi listás fertő-táji látványosságokat

MTI

2018.01.15. 11:29 - Antal Zsófia

Hat települést érintő turisztikai projekt indul, melyben új látogatóközpontok jönnek létre, megújulnak a tájházak és egy különleges meditációs park is létrejön.

Hirdetés

A Fertő-táj önálló turisztikai attrakcióvá válását segítő fejlesztések valósulnak meg jövő nyár közepéig - tájékoztatott Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület ügyvezetője. A Fertő-táj ékkövei elnevezésű projekt 406 millió forint európai uniós támogatásból a világörökségi terület hat helyszínén jön létre, s az ügyvezető szerint néhány éven belül több mint kilencezerrel növelheti a látogatók számát.

A beruházás a következő településeket érinti:

  • Fertőszéplak: A Széchenyi-kastélyban világörökségi központot hoznak létre. Kétszáz négyzetméteren egy olyan interaktív kiállítást terveznek, amely tíz állomáson keresztül mutatja be, hogy mitől egyedi a Fertő-táj. Szerepelnek majd benne a fertőrákosi és a fertőhomoki nemzetiségi kultúra ma is élő hagyományai, a mekszikópusztai természeti értékek és a fertőrákosi kőfejtő geológiai értékei is. Mindemellett fejlesztik a kastély közelében a parkolót, és ajándékboltot is kialakítanak.
  • Fertőhomok: A tájházban megújítják a kiállítást, ami a horvát nemzetiségi kultúrát mutatja be.
  • Sarród: A tájházban egy régi típusú, de új építésű pajtát állítanak fel, amely családbarát közösségi tér lesz, és foglalkozásoknak ad majd otthont.
  • Hegykő: A Mariska néni házában kerékpáros turisztikai központot alakítanak ki.
  • Fertőboz: Felújítják a Gloriett kilátót és az oda vezető lépcsőt.
  • Hidegség: A több hektáron az út mentén elterülő, természetileg is védett Papkertet rendbe teszik, sétautakat alakítanak ki, és felújítják az ott fakadó 14 forrás környezetét. Ez a terület egyfajta elvonulási, meditációs jellegű park lesz. A Papkertet egykor a papok használták zöldségek és egyéb élelmiszerek termesztésére.

A fejlesztésbe az egyesület bevonta az érintett önkormányzatokat, így biztosítható, hogy hosszú távon gazdaságilag fenntartható módon működjenek a látványosságok. Becslések szerint a térségbe évente mintegy százezer látogató érkezik. A fejlesztés hozzájárul a Fertő-tó körüli turisztikai kínálat mennyiségi és minőségi emelkedéséhez, illetve a világörökségi címmel érintett osztrák településekkel való együttműködés erősítéséhez.

A Fertő-tavat és az azt övező tájat, településeit magyar és osztrák oldalon 2001-ben vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világörökségi listára.

Mi épül?turizmusFertőbozHidegségFertőszéplakHegykő

Hírlevél

Hirdetés