2024.04.18, Csütörtök
Újabb számottevő egészségügyi fejlesztés kezdődik a fővárosban
fotó: welovebudapest.com

Újabb számottevő egészségügyi fejlesztés kezdődik a fővárosban

MTI

2018.01.23. 12:15 - Antal Zsófia

A Pulmonológiai Intézet megújítására hosszú távon akár 16 milliárd forintot is fordíthat a kormány.

Hirdetés

Teljesen megújul a következő években az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet (OKTPI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője kedden. A XII. kerületi intézet több épületének teljes rekonstrukciójára, infrastrukturális fejlesztésére 1 milliárd 84 millió forint áll rendelkezésre, emellett orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre további 200 millió forint jut.

A tervek szerint egy új pavilon létesítésével és a régi betegellátó épületek felújításával egy korszerű, hidakkal összekötött tömbkórházi egység jön majd létre. Megvalósul egy új „aktív" tömb új műtőblokkal és intenzív egységgel, amely hosszabb távon biztosíthatja az intubált lélegeztetésre, intenzív terápiás kezelésre szoruló betegek biztonságos ellátását.

Gulyás Gergely a keddi sajtótájékoztatón (fotó: MTI)

A cél az, hogy az intézet főépülete a következő években 16,6 milliárd forintos költségvetésből megújuljon - közölte Gulyás Gergely. Azt is elmondta, hogy a körzethez tartozó Szent János Kórházban szintén teljeskörű felújítás lesz.

 

Még idén lezajlanak a közbeszerzések

Kovács Gábor, az OKTPI főigazgatója szerint az idén a terveztetésre és a kivitelező kiválasztására is lefolytatják a közbeszerzéseket. Hozzátette, hogy az OKTPI közvetlen beutalási területén 1,7 millió lakos él, s évente mintegy 1500 új tüdőrákos beteget vesznek fel.

Az intézet az 1901-ben létesített Erzsébet Királyné Szanatórium utódaként jött létre, és ma a tüdőgyógyászati ellátás országos jelentőségű és hatáskörű centruma. A fekvő- és járóbeteg ellátás mellett feladatai közé tartozik a kutatás, az oktatás, valamint a tüdőgyógyászat tekintetében a módszertani tevékenység és a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete.

kórházfejlesztésMi épül?egészségügyi fejlesztésXII. kerületEgészséges Budapest Program

Hírlevél

Hirdetés