2023.06.04, Vasárnap
A Fertődi Építő lehel újra életet a soproni Lenck-villába
indafoto.hu/tacsifoto

A Fertődi Építő lehel újra életet a soproni Lenck-villába

kozbeszerzes.hu

2018.05.14. 12:37 - Antal Zsófia

Az eklektikus stílusú műemlék, melynek kertjében barokk sírkert található, 1,2 milliárd forintból újul meg a Modern Városok Programban.

Hirdetés

Megújul a soproni Lenck-villa és kertje a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. kivitelezésében. A város önkormányzata nettó 1,235 milliárd forintos összegben kötött szerződést a céggel, a projekt a Modern Városok Program keretében valósul meg. A villát 1890-ben eklektikus stílusban építették Hofer Ottó tervei alapján. A Lenck család 1901-ben tönkrement, a villát eladták, s 1913-tól múzeumi funkciót töltött be, azonban már évek óta üresen áll.

A munka során a műemléki védelem alatt álló épület kívül-belül megújul: a rekonstrukcióba beletartozik a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló felújítása is, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkák. A homlokzatot műemléki vakolat rendszerrel látják el és az itt, valamint a tetőn lévő figurák és díszítések is megújulnak kőszobrász restaurátor által. Restaurálják továbbá az étkező mennyezetén található festményt is.

A kerti sétaút-hálózat zúzottkő burkolatot kap, a szökőkút kőfelületeit lecsiszolják, és egy másolat segítségével visszaállítják a rajta található kiköpő figurát is. A kertben emellett tíz fát ültetnek és több mint 6600 négyzetméteren füvesítenek, valamint padokat és szemetes edényeket helyeznek ki. Az épület pincéjében lévő sírköveket a kerti kőfalnál található sírkőtárba helyezik át, ahol az egykori barokk evangélikus temetőből átszállított síremlékek állnak.

Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.műemlékfelújításMi épül?Modern városok programSopron

Hírlevél

Hirdetés