2024.03.19, Kedd
Építési engedélyt kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídja: a Szentendrei-szigetre vezet majd
Látványtervek: Speciálterv Kft.

Építési engedélyt kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídja: a Szentendrei-szigetre vezet majd

magyarepitok.hu

2022.05.09. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Önmagába horgonyzott függőhidat álmodott meg a Speciálterv Kisoroszi és Dunabogdány között.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben hírt adtunk az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendrei-szigetre tervezett szakaszának tervezéséről. E szakasznak a szentendrei Duna-ág felett átívelő kapcsolatát megteremtő

Dunabogdány és Kisoroszi közötti kerékpáros Duna-ág híd tervezése előrehaladott fázisba ért: a projekt megkapta az építési engedélyt.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival. A tervezés során a tanulmánytervek újragondolásával kellett optimális javaslatot adni a szentendrei Duna-ág hídjára és a szükséges környezetvédelmi egyeztetések, illetve eljárások lefolytatásával megszerezni az építési engedélyt, majd annak alapján a kiviteli terveket is elkészíteni.

Látványtervek: Speciálterv Kft.

A kiválasztott hídszerkezet számos előnnyel bír

A korábbi tanulmánytervek több helyszínen vizsgálták a legkisebb környezeti zavarással járó hídszerkezet és keresztezés lehetőségét. Az érintett településekkel, valamint a környezetvédelmi és vízügyi szakemberekkel történő egyeztetések eredményeként

a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.

Az út a nyugati oldalon a Duna-parton halad, látványos szakaszát képezve az - Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő - EuroVelo 6 kerékpáros útnak. A csatlakozó útszakaszok tervezésénél a meglévő természeti értékek megőrzésére kiemelt figyelmet fordítottak.

A hídszerkezet tervezésénél a tájba illeszkedés, a transzparencia és a könnyedség volt az elvárás a gazdasági szempontokon kívül. A Speciálterv mérnökei végül egy önmagába horgonyzott függőhidat javasoltak, illeszkedve a helyszín kihívásaihoz.

Pál Gábor, a híd tervezője elmondta, e hídszerkezet egy ritka csoport tagja a függőhidakon belül. A klasszikus függőhíd főkábelei egy - a híd mögött található lehorgonyzó - tömbbe vannak bekötve. Ilyen szerkezet az Erzsébet híd vagy a márciusban átadott, világrekordernek számító, törökországi 1915 Çanakkale híd.

Ezzel szemben az önmagába horgonyzott függőhíd (self-anchored suspension bridge) esetében a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve. A híd látszólag azonos megjelenésű a klasszikus függőhíddal, azonban a kialakításnak számos előnye van. A legfontosabb, hogy

elkerülhető a lehorgonyzó tömb, mely a híd alépítményeinek mennyiségeit és így a költségeit is jelentősen csökkenti. A helyszínen továbbá kiemelt előnyként jelentkezik, hogy a kisebb alépítmény, kisebb környezeti zavarással jár.

A hídon kialakított pihenőpontok nagy sikernek ígérkeznek

„A szerkezettípus kiválasztásán kívül a részletek kialakításában is különös gonddal jártunk el” – mondta a tervező.

„A pilon magasságát igyekeztünk minimalizálni, ezzel is növelni a tájba illeszkedést. A pilon magassága így alig haladja meg a környező parti fák vonalát.”

A híd támaszkiosztása 60 méter+160 méter+60 méter=280 méter. Ilyen nagy nyílásoknál a gyalogos és kerékpáros hidak esetében kihívásként jelentkezik a karcsú pálya merevítési igénye és annak dinamikai elhangolása. A híd fő részei

  • a vasbeton hídfők és mederpillérek,
  • az acélszerkezetű pilonok,
  • az acél merevítőtartó,
  • illetve a merevítőtartó és a piloncsúcsok között futó vezérkábelek,
  • valamint az 5 méteres kiosztású függesztőkábelek.

Az alkalmazott oldalra döntött pilonok ferdeségéből adódó döntött kábelsík növeli a felszerkezet vízszintes merevségét. A pilon és a főtartó minimalizált, esztétikus kialakítással ad természetes megoldást a műtárgynak – részletezte Pál Gábor.

A részletek kialakítása során is a függőhíd formai egyszerűségének a kihasználása és a minimumra törekvés vezette a tervezést. Funkcionális extraként a pilonok környezetében kialakított pihenőpontok építése jelenti a kerékpáros turisták által használható többletet.

„E pihenőpontokat ezidáig csak a Speciálterv Tisza-tavi hídjain alkalmazták, a kerékpárosok szerint nagy sikerrel. A hídon elhelyezett pihenőhely lehetőséget teremt a természet és a hídszerkezet megcsodálására, divatos szóval „selfie-pont”- ként használható” – tette hozzá a tervező.

Jelenleg a híd kiviteli tervei készülnek, melyek befejezésével a tervezési fázis lezárul.

Galéria

ÚtépítésSpeciálterv Építőmérnöki Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)hídépítésDuna hídKisorosziSzentendre-szigetkerékpárútDunabogdány

Hírlevél

Hirdetés