2024.04.23, Kedd
Acélhíddal épülő új irodaház-szárnnyal bővül a Knorr-Bremse Kutatás-Fejlesztési Központja

Acélhíddal épülő új irodaház-szárnnyal bővül a Knorr-Bremse Kutatás-Fejlesztési Központja

magyarepitok.hu

2023.01.10. 11:01 - Hegedűs Gergely

A Merkbau generálkivitelezésében és a CLC-Construct szerkezetépítésével megvalósuló projektben az ötszintes irodaházhoz csapadéktározó és mélygarázs is létesül.

Hirdetés

A Knorr-Bremse konszern egyik legnagyobb európai gyártóbázisaként fékrendszerek, illetve haszonjármű-rendszerek berendezéseinek gyártását végző Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. fejlesztő központja egy új épületszárnnyal bővül.

A beruházás az OPES Real Estate Hungary Kft. finanszírozásában valósul meg: a társaság bővítteti telephelyét a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. részére. A projekt lebonyolítását és műszaki ellenőrzését az Óbuda-Újlak zRt. munkatársai végzik.


Az eddigi irodaház már nem elegendő a bővülő létszámhoz

A 11. kerületi Major utcában a meglévő központ bővítéseként készülő beruházás a Merkbau Zrt. generálkivitelezésével valósul meg, a CLC-Construct Kft. alvállalkozóként a szerkezetépítést végzi.

A vállalat korábbi közleménye szerint a cég mérnöki létszáma az elmúlt években olyan mértékben növekedett, hogy a Major utcai telephely már nem volt elegendő, így több iroda helyiséget kellett bérelniük a város különböző pontjain. A fejlesztéssel ugyanakkor további létszámbővülés is együtt jár a mérnökállományban.

Ezt támogatva az új épület bruttó szintterülete közel 9.600 négyzetméter lesz: irodák, labor, mélygarázs, étkező kap benne helyet. Az új és a régi épületszárnyakat egy acélhíd köti össze, biztosítva a munkavállalók átjárását.


Csapadéktározó és mélygarázs is épül a projektben

A magyarepitok.hu értesülése szerint a projektben egy felszín felett földszint+ötszintes épület jön létre, a felszín alatt pedig két parkoló szintet is kialakítanak. Jelenleg a szerkezetépítési munkálatok zajlanak, ezek terv szerint április végén zárulnak majd le.

A Merkbau Zrt. projektvezetője Nagy Tibor lapunknak elmondta, a munkaterületet augusztusban vették át, amelynek legnagyobb kihívására is kitért. „A szerkezetépítést augusztusban kezdtük, így az őszi időszakban a földszint feletti födémet tudtuk bebetonozni. A további szintek kivitelezésénél ugyanakkor ki vagyunk téve a téli időjárási körülményeknek, ez nagyban nehezíti a munkát.”

A szakember a szerkezetépítés mellett a további feladatokra is kitért:

januárban elkezdődik a csapadékvíztározó és a hozzá tartozó közműhálózat kiépítése. Szintén elvégzendő munka az épület lábazati szigetelése és visszatöltés az épület körül.


Szűkös organizációs területen nagy zsalumagassággal dolgoznak

A fenti információkat kiegészítve Barabás Sámuel, a CLC-Construct építésvezetője elmondta, a szerkezetépítés során 750 tonna betoncélt és 4500 köbméter betont építenek be, összesen 23 000 négyzetméter zsaluzott felületet létrehozva. A cég által elvégzendő feladatokra is részletesen kitért. „A projektet a mélyépítés és az alaplemez elkészülte után vettük át. Elvégeztük a két pinceszint szerkezetépítését, valamint a bélésfalak, a födémek és egyéb függőleges szerkezetek munkáit. Ezután az év végéig a földszint és az első emelet munkáit folytattuk.”

Szavaiból az is kiderült, hogy a projektben külön kihívást jelent a szűkős organizációs terület. „Emellett a nagy zsaluzási magasságú födém és gerenda építési munkája a hagyományos szerkezethez képest kicsivel több kihívást jelent” – tette hozzá.

További érdekes feladatként megemlítette a meglévő irodaház és az új épület közti acélhíd fogadó szerkezetének kialakítását.

Galéria

Mi épül?irodaCLC-Construct Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Óbuda Groupautóipar

Hírlevél

Hirdetés