2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Tízezer tonnás kapacitású takarmánygyár épül Pápán
fotó: magyarmezogazdasag.hu

Tízezer tonnás kapacitású takarmánygyár épül Pápán

mti

2018.06.05. 12:32 - Hegedűs Gergely

A húsfogyasztás és az állattartási kedv is növekedőben van Magyarországon.

Hirdetés

Új takarmányüzemet létesít Pápán a Cargill Takarmány Zrt. – írja a magro.hu. A projekt alapkőletételén Makai Szabolcs, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, az 1970-ben épült jelenlegi gyár mögé egy havi tízezer tonnás kapacitású új üzemet építenek több mint ötmilliárd forintos értéken.

Az új gyárban elsősorban sertés- és baromfitakarmányt állítanak majd elő, mivel a húsfogyasztás és az állattartási kedv is növekedőben van Magyarországon. A régióban a baromfilétszám folyamatosan növekszik, és ezt a tendenciát várják a sertésállományban is.


A területhasznosításban vannak még tartalékok

Az eseményen részt vevő agrárminiszter megjegyezte: Magyarországnak szüksége van az olyan cégekre, amelyek szaktudást és tapasztalatot hoznak és hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez. Nagy István kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása 2010-2017 között 52 százalékkal növekedett, azonban a területhasznosításban van még elmaradás az európai uniós átlaghoz képest.

A területhasznosításnak, a termelés színvonalának az elkövetkező 10-15 év alatt el kell érnie az EU–15-ök szintjét, ezzel Magyarország agrárgazdasága húszmillió ember ellátására lehet képes

 – fogalmazott a miniszter.

Nagy István mindemellett hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél nem az alapanyag termelése, hanem hogy feldolgozott termékek jöjjenek létre.



Összesen öt magyarországi üzemben gyártanak

Az amerikai tulajdonú Cargill cégcsoport 1995-ben lépett a magyar piacra két üzletággal, a gabona- és olajosmag-kereskedelemmel, illetve a takarmánygyártással. Magyarországon Karcagon három, Kaposváron és Pápán pedig egy-egy üzemben gyártanak.

A karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. árbevétele, az elektronikusan közzétett beszámolója szerint a 2016 júniusától 2017 május végéig tartó üzleti évben 23,8 milliárd forint felett alakult.

Mi épül?Pápa

Hírlevél

Hirdetés