2024.04.30, Kedd
Kortárs képzőművészek inspirálódtak a Lánchíd felújításán
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Kortárs képzőművészek inspirálódtak a Lánchíd felújításán

magyarepitok.hu/A-Híd

2021.11.27. 13:00

Munkácsy-díjas és Prima Primissima díjra jelölt, elismert alkotók és fiatal művészek is részt vettek az A-Híd Zrt. és a Magyar Kultúra Egyesület által szervezett projektlátogatáson, ahol az alkotók közvetlenül is betekintést nyerhettek a történelmi hídszerkezet felújításába. A Lánchídon gyűjtött élmények nyomán készülő műveket jövő tavasszal mutathatják be a nagyközönségnek.

Évek óta együttműködik az A-Híd Zrt. a Magyar Kultúra Egyesülettel, 2016 óta vállalati főtámogatóként van jelen a civil szervezet Stefánia Szoborparkban megrendezett tárlatain. A kortárs magyar szobrászművészet összes, hagyományos és kísérletező irányzatát felvonultató kiállítássorozat mostanra hagyománnyá vált, és félévente újul meg.

A Magyar Kultúra Egyesület, az Honvéd Kulturális Központ és az A-Híd Zrt. összefogásával megvalósuló szabadtéri tárlatok azért váltak hiánypótlóvá, mert míg a helyigénnyel és a szállítással járó kihívások miatt a szobrászoknak gyakran csak kisplasztikák bemutatására van lehetőségük, a Stefánia Szoborparkban zsűri által kiválasztott köztéri szobraikat is meg tudja tekinteni a közönség.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

A Lánchídnak és a szobrászatnak több közös nevezője is van

Itt, a 2021-es őszi tárlat megnyitóján az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sal László személyesen hívta meg a művészeket, hogy látogassanak ki a Lánchíd felújítására, hiszen oly sok a közös pont a két terület között: mindannyian fémmel és kővel dolgozva, szerkezetekkel formálják a teret.

Az építőipari nagyvállalat ráadásul – a sport szponzoráció mellett – a művészetet is támogatja, társadalmi felelősségvállalási programja keretében pedig 2013 óta évről-évre restauráltatja a hidak és hídépítők védőszentje, Nepomuki Szent János szobrait.

 

 

A híd minden részletét megnézhették a művészek

A cégvezető a bejáráson is részt vett, a látogatókat viszont – egy, a híd történetéről és a mostani rekonstrukcióról szóló előadás megtartása után – már Varga Balázs projektvezető kalauzolta a Lánchídon, közvetlen betekintést adva a munkálatokba. A művészeknek lehetőségük nyílt arra is, hogy a munkálatok sűrűjébe, a híd közepére besétálva vagy a függesztett állványzatra lemászva gyűjtsenek inspirációt, közvetlen közelről is megtekintsék a szerkezetet, és választ kapjanak felmerülő kérdéseikre.

 

 

Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész, festő és szobrászművész már a projektlátogatáson arról beszélt: reméli, a látogatás néhány emlékezetes művet eredményez majd, ő például síkplasztikát tervez majd készíteni. Az idén a magyar képzőművészet kategóriájában Prima Primissima díjra jelölt alkotó a hídfelújítás és a művészet összekapcsolódásának apropóján azt is megosztotta: oldalági rokonságban van Barabás Miklóssal, aki a Lánchíd alapkőletételéről szóló híres akvarellt készítette.

 

Szobrot, festményt inspirál a híd

A látogatáson részt vett Szőcs Miklós TUI Munkácsy-díjas és 2021-ben szintén a Prima Primissima díj jelöltjei között szereplő szobrászművész is, aki felidézte: két nagy munkája van készülőben, „A bölcsek tanácsa” címet viselő alkotás architektonikus, szigorúan szimmetrikus és geometrikus szerkesztettségében kétségtelen hasonlóságot mutat a hídszerkezettel; ezért számára nagy élmény volt ezt „kvázi nagyban látni”.

Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész élményeiről a kirándulás után azt írta: „A szervezők jóvoltából belepréselhettem egy érzelmi, szellemi, és fizikai szempontból is meghatározó élményt az életembe, a megújuló Lánchíd bejárását. Köszönöm a lehetőséget. Nagy élmény volt, és már a fejemben van az elkészítendő szobor, sőt talán festmény is.”

 

 

„Mintha ablak nyílt volna az időben”

Sztrákos László szobrászművész szerint is köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tette, hogy láthassa feltárt állapotban láthassa a Lánchidat. „Úgy éreztem, mintha ablak nyílt volna az időben és átéltem egy csodálatos időutazást. Átéreztem a munkások küzdelmét az acéllal és a kővel, hogy a szellemet minél hűebben adják vissza – éppúgy, mint a szobrászok –, és az örömét és büszkeségét, amikor elkészült a nagy mű. A történelmi időkről nem is beszélve. Mi mindent láthatott és hallhatott az évszázadok folyamán. Meg is ihletett ez a látogatás. A szobor címe is megvan: ’Kapcsolódások’. Jövő májusban talán láthatná a nagyérdemű.”

Klacsmann Péter, a kiállításokat szervező Magyar Kultúra Egyesület elnöke, a Stefánia Szoborpark kurátora megerősítette: szándékuk az, hogy a Lánchídhoz kapcsolódó alkotások már a Stefánia Szoborpark jövő tavaszi tárlatán, májusban pedig azokat a kisebb munkákat is bemutassák, amelyek a látogatás élménye nyomán születnek.

 

 

Galéria

Iparági hírekA-Híd Zrt.Lánchídszoborkiállítás