2021.04.13, Kedd
Az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi beruházása indul Dél-Budán

Az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi beruházása indul Dél-Budán

mti

2018.07.31. 09:28 - Hegedűs Gergely

A főváros másik két centrumkórházáról is kiderültek a részletek a tervpályázat kiírásakor.

Hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy kedden megjelenik a három budapesti centrumkórház tervezésére kiírt pályázat. Kásler Miklós elmondta, a nyílt közbeszerzési kiírások már az új elektronikus közbeszerzési rendszeren belül jelennek meg. „A dokumentációhoz nemcsak tervkoncepciót, hanem már beárazott kiviteli terveket is várnak, így csökkentve minimálisra a költségtúllépést” - tette hozzá a miniszter.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében három centrumkórház - a dél-budai, a dél-pesti és az észak-pesti - jön létre a fővárosban. Emellett további 25 kórház és 32 szakrendelő fejlesztéséről döntött korábban a kormány.


Kétlépcsős közbeszerzés

A miniszter kifejtette, hogy a centrumkórházak - amelyből egy teljesen új építésű lesz - megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás két részből fog állni. Az első etapban a nyertes pályázóktól az állam - tiszteletdíj fejében - megveszi a pályázatokat, majd ezekből a következő körben kerülhet sor a tárgyalásos közbeszerzési eljárásra.

A sajtótájékoztatón kiderült, az EBP-re a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot fordított, a  jövő évi költségvetésben további 41,9 milliárd forint terveznek az EBP fejlesztéseire fordítani. Az elmúlt évek vidéki, 500 milliárd forintból megvalósuló fejlesztései után az elkövetkező években 700 milliárd forintot fordítanak a főváros és a központi régió egészségügyi fejlesztésére.


Megszüntetik a pavilonrendszert Dél-Pesten

A dél-pesti centrumkórházról szólva a miniszter elmondta, a korábban a Szent István és a Szent László Kórházak egyesüléséből létrejött intézmény jelenleg igen rossz körülmények között dolgozik, így az intézményt megfelelő, 21. századi színvonalra kívánják fejleszteni.

Ennél a kórháznál 190 ezer négyzetméter megépítéséről, átépítéséről van szó, és az intézmény a tervek szerint a sürgősségi betegellátás egyik vezető központja lesz.

A tervpályázat célja és feladata, hogy a mostani, korszerűtlen pavilon rendszerű elhelyezkedést megszüntetve egy korszerű intézmény jöjjön létre a Szent István Kórház helyén.

Jelezte, hogy a dél-pesti centrum a jövőben szorosan együttműködik több országos intézettel, így az Országos Traumatológiai és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel. Ezen kívül a dél-pesti centrumkórházzal szorosan, de attól függetlenül gyógyít továbbra is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is.     


Egyágyas kórtermek, digitális kórlapok Dél-Budán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a dél-budai centrumkórház egy új, zöldmezős beruházásként valósul meg a XI. kerületi Dobogón.

Mint mondta, ez a beruházás az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi beruházását jelenti, és a legmagasabb színvonalat fogja képviselni mind orvostechnológiában, mind az informatika területén.

A tervek szerint a betegek egyágyas kórtermekben gyógyulnak majd, a papír alapú kórlapok helyett digitális eszközökön vezetik a betegadatokat, mentőállomás kap helyet, valamint két mentőhelikopter leszállására alkalmas úgynevezett heliportot is kialakítanak majd. A kórházban dolgozók részére nővérszálló épül majd, ezen kívül egy bölcsőde és egy óvoda is helyet kap.

Gulyás Gergely szerint a dél-budai, budai kerületek, illetve az agglomeráció kórházi ellátottsága elmarad a többi kerületétől, ezért merült fel egy új kórház építésének ötlete.

Az új gyógyító intézmény a tervek szerint öt év múlva nyitja meg kapuit, és 1,2 millió ember ellátásáért felel majd.

 

Észak-Pesten háromszorosára nő a sürgősségi kapacitás

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára az észak-pesti centrumkórház megújításáról beszélt. Mint mondta, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) jelenlegi két telephelyéből egy lesz, a Podmaniczky úti telephelyet integrálják. Az EBP-n belül a kórház fejlesztésére 9,3 milliárd forint jut, ebből megszüntetik a Róbert Károly körúti telephelyen a pavilonos rendszert és kiürítik a Podmaniczky utcai telephelyet.     

A két telephely összevonásával egy 1500 ágyas kórház jön létre a Honvédkórház helyén.

A beruházás fontos része, hogy bővítik a kórház sürgősségi betegellátó centrumát. Szabó István erről azt mondta, jelenleg a centrum kapacitása naponta 60-80 beteg ellátását teszi lehetővé, azonban ezt az infrastruktúrát már jelentősen kinőtték. Az átalakítás nyomán 250 sürgős ellátásra szoruló beteget fognak tudni ellátni naponta.

kórházfejlesztésMi épül?egészségügyi fejlesztésegészségügyEgészséges Budapest Programcentrumkórházak

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés