2024.04.20, Szombat
Tíz éve félbeszakadt színházi beruházás fejeződhet be Debrecenben
MTI

Tíz éve félbeszakadt színházi beruházás fejeződhet be Debrecenben

MTI, magyarepitok.hu

2018.07.13. 15:45 - Antal Zsófia

Egy határon átnyúló kulturális pályázaton jelentős összeghez jutott a város, a fejlesztést az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése érdekében is fontosnak tartják.

Hirdetés

Tizenhárom millió eurós (4,2 milliárd forintos) forrást nyert Debrecen egy pályázaton a Latinovits Színház befejezésére, valamint a helyszínen további kulturális fejlesztések megvalósítására - jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere. A pályázatot a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében írták ki.

A színházi fejlesztésnek két eleme van: ott helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét bemutató értéktárat, és ott szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését - emelte ki a polgármester. A tíz évvel ezelőtt félbeszakadt fejlesztés várhatóan 2021-re, de legkésőbb 2022-re készülhet el, s a színház fontos helyszíne lehet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatnak, amennyiben az arra pályázó Debrecen elnyeri a címet.

fotó: MTI

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szerint nyáron megtörténhet a támogatási szerződések megkötése, és a teljes pályázati dokumentáció benyújtása, illetve értékelése után jövő év közepén megkezdődhet a projektek végrehajtása.

Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke ismertette, hogy a közös kulturális projekt Nagyváradot érintő fejlesztési részének három „lába" van: a Szigligeti Színház és a Körös-vidéki Múzeum felújítása, illetve Váradon egy multikulturális központ létrehozása.

Mi épül?Debrecenszínházfelújítás

Hírlevél

Hirdetés