2024.07.13, Szombat
Hatvan év után újra a Budai Vár ékszere lett a Királyi Lovarda
Fotók: Kozics Júlia/PestBuda

Hatvan év után újra a Budai Vár ékszere lett a Királyi Lovarda

pestbuda.hu, magyarepitok.hu

2018.12.03. 11:17 - Szabó Ákos

A WHB és a Laki javarészt elkészült a neobarokk épület eredeti tervek alapján zajló kivitelezésével.

Hirdetés

Egyre látványosabb képet fest a budavári lovarda építkezése: a várnegyed megújítását szolgáló Hauszmann-tervben újra a főváros egyik reprezentatív központjának fontos elemévé váló lovarda munkálatait most a PestBuda.hu mutatta be fotóriporttal. A West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Laki Épületszobrász Zrt. egy 6,6 milliárd forintos beruházásban dolgozik az 1899 és 1901 között elkészült, ám a második világháborúban javarészt megsemmisült lovarda újjáépítésén Hauszmann Alajos és Ybl Miklós eredeti tervei szerint.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Lebontották az állványzatok nagy részét

A fejlesztés központi eleme, a lovarda építkezésével annyira előrehaladt a WHB és Laki, hogy az elmúlt hetekben már a külső falakat eddig eltakaró állványzatot is elbontották, így teljesen előbújt a homlokzat. A falakon látható kődíszek, a mintás tetőpalák és az impozáns színes üvegablakok is látványosak.Miután az épület előtti térre szánt, ideiglenesen a Hunyadi-udvaron helyett kapott Lovát fékező csikós szobrát is restaurálták, várhatóan hamarosan az alkotás is átkerülhet majd az épület elé.

 

 

A második világháború sebeit gyógyítják be

A Budapest ostroma során 60 százalékos károkat szenvedett díszes központot a kommunista rendszer döntése értelmében visszabontották egy 1950-es döntés alapján, annak ellenére, hogy akkor kisebb költséggel lett volna helyreállítható. Szintén a második világháború végén sérült meg az 1909-ben épült főőrség, amit a Kádár korszakban szintén elbontottak. A most zajló projektben a lovarda mellett az annak otthont adó Csikós udvar is megújul és a két épületet összekötő Stöckl-lépcső restaurációja is megtörténik.

 

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Budai várLaki Épületszobrász Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés