2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Győr történelmét felidéző társasház épül a Mosoni-Duna partján
látványtervek: OLLA Group

Győr történelmét felidéző társasház épül a Mosoni-Duna partján

magyarepitok.hu

2019.02.27. 15:27 - Antal Zsófia

A Leier előregyártott elemeit felhasználva születik meg az OLLA Group 114 lakásos beruházása.

Hirdetés

Három-négy hónap múlva beköltözhetnek a lakók a győri Móricz Zsigmond rakpart 22. alatt épülő, 114 lakásos társasházba. A projekt beruházója, tervezője és kivitelezője is az OLLA Group holdingcég, ezen belül a tervezésért a ZIP Architects építésziroda, a kivitelezésért pedig az OLLA Építő Kft. felel. A szerkezetépítésben a Leier Hungária Kft. előregyártott elemeit használták fel, Lencsés Gábor és Berki András statikusokkal (SDL Mérnökiroda) együttműködve.

A képre kattintva galéria nyíilik! - fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A Széchenyi híd felőli épületrészben 40 garzonlakás lesz, ezek egy külső függőfolyosóról közelíthetők meg. Ez az épületrész csendessé, intim hangulatúvá teszi a belső kertet, melyre a lakások teraszai nyílnak majd. A túlsó, keleti oldalon kaptak helyet a belső folyosóról megközelíthető nagyobb, exkluzívabb lakások és 4 penthouse. Ezek nagy része szintén a kertre néz. A földszinten végig üzletsor fut majd körbe, a 99 beállós parkoló pedig a díszkert magasabbik, Árkád bevásárlóközpont felőli oldaláról nyílik, szinte elnyelve az autókat.

A harmadik épületrész a terület sarkán épülő 8 emeletes iroda, melyet az OLLA Group saját magának épít fel: ez lesz a cég új otthona.

 

A homlokzat a kereskedői múlt és a fiatalos lendület ötvözete

Ruppert András, a ZIP Architects ügyvezetője lapunknak beszámolt róla, hogy a 2017 őszén indult építkezés már közelít az átadáshoz. A szerkezetkész épületben a négy penthouse-t leszámítva már mindenhol elkészültek a belső válaszfalak, és jelenleg elsősorban a gépészeti munkák zajlanak. Az üzletsor és a kert kialakítása szintén hátravan, mivel ezeknek csak a jelenleg az udvaron álló két toronydaru eltávolítása után lehet nekiállni. Utoljára – a tervek szerint nyáron – a toronyiroda fog elkészülni, hiszen először a már nagyrészt értékesítésre került lakásokat szeretnék befejezni. Az iroda sötét, ún. Swiss pearl cement homlokzatburkolatot kap majd, mely látványelem az épület többi részén a lábazaton köszön vissza.

Az Olla Group nyolcemeletes irodájának látványterve

Nagyon erős vizuális elem a társasház sakktábla szerű homlokzata, mely mögött határozott tervezői szándék állt: a környék történelmét szerették volna megidézni. A terület az 1800-as évektől része volt a Bécs-Győr-Budapest gabonaszállítási hajóútvonalnak. Ma is áll a városrész gabonatárolója (melyet a kétezres évek elején lakóépületté alakítottak), és a rakpart végig kikötőként funkcionált. 1896 után pedig itt alakult meg a Rába Vagon- és Gépgyár is. A homlokzat váltakozó tömör- és lyukarchitektúrája a Mosoni-Dunán szállított konténereket, és az itt gyártott vasúti kocsikat szimbolizálja. Az épület ugyanakkor feltűnő színezésével fiatalos hangulatot kelt.

A Rakpart22 múltidéző homlokzata (látványterv: Olla Group)

Az épület kulcsfontosságú referenciamunka az OLLA Group számára, valamint nagyon jónak tartják azt is, hogy a lakói/vevői problémákat, visszajelzéseket azonnal, a helyszínen kezelni tudják majd.

 

Végig szoros együttműködésben dolgoztak a Leier-rel

A Rakpart22-ben a szerkezetépítés során 11 ezer négyzetméternyi előregyártott kéregfalat és 14 ezer négyzetméter kéregfödémet építettek be, melyeket a Leier Hungária Kft-től vásároltak. A cég még lépcsőket is szállított az építkezésre. A gyártás elsősorban Győrben, illetve kis mennyiségben a közeli Jánossomorján történt, s alapvetően már tavaly nyáron befejeződött. Grieszler Zsolt, a Leier Hungária szerkezettervezési vezetője lapunknak hangsúlyozta, hogy a magyar piacon tipikusan előforduló építkezési menettel szemben ennél az épületnél már a tervezés során előregyártott elemekben gondolkoztak, nem bízták a véletlenre az alkalmazott alapanyagok kiválasztását. A gyártó, a tervező és a kivitelező között végig szoros volt az együttműködés. A Leier-nél ezt tartják a hatékony építkezés zálogának, mely gyors, kalkulálható és megbízható végeredményhez vezet.

Ilyenek is lehetnek a Leier Hungária által előregyártott elemek

Hozzátette, hogy Nyugat-Európában a magasépítési projektek 50%-ában ezzel a módszerrel dolgoznak, s a Leier is már közel 15 éve forgalmazza az előregyártott termékeket. A magyar piacon azonban még csak most kezdenek ismertté válni, az elmúlt év jelentős sikereket hozott ezen a téren. Ezek a korszerű vasbeton elemek csak akkor alakulnak ki, amikor az épület tervezőivel együttműködve létrehozzák azokat. Magyarországon ezeknek a piacvezető gyártója a Leier Hungária Kft.

Galéria

GyőrLeier Hungária Kft.Mi épül?lakásépítésOLLA Group

Hírlevél

Hirdetés