2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Ez az intézmény küzd meg a Kárpát-medence klímaváltozásával
mti.hu

Ez az intézmény küzd meg a Kárpát-medence klímaváltozásával

mti.hu

2019.05.28. 15:01 - Gyöngyösi Klaudia

Az MTA épülő központjában ezúttal 1100 négyzetméteres, kétszintes épületet adtak át.

Hirdetés

Átadták az MTA Agroverzum Tudományos Élményközpontját Martonvásáron, ami az akadémia elsőként létrehozott tudománykommunikációs intézményeként jött létre. Ahogy azt már korábban megírtuk, a létesítmény egy csaknem tízmilliárd forintos agrártudományi projektje részeként valósult meg.

Az újonnan épült, 1100 négyzetméteres, kétszintes épület ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működik majd, és évente 35-40 ezer látogatót lesz képes fogadni. Az átadón az élményközpont jelentőségét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László így foglalta össze: 

"Fontos, hogy a társadalom lássa, hogyan zajlik egy tudományos kutatás, mi a módszertana, mik az eredményei."

Mi lesz a kutatások célja?

Lovász László az MTA agrárkutatási területeiről is beszámolt. Példaként említette

  • a korábbi hibrid kukorica termesztésével, nemesítésével kapcsolatos kutatásokat,
  • a poloskainvázió elleni fellépés segítését,
  • beszélt a lisztérzékenyek számára megoldást jelentő csökkentett allergéntartalmú búzafajták nemesítéséhez szükséges alapkutatásokról,
  • a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó gabonafajták nemesítéséről,
  • illetve az állat- és növénybetegségek elleni védekezésről is.

Szavaiból az is kiderült, csaknem ötszáz kutató gondoskodik arról, hogy sok ezer magyar gazda jó minőségű vetőmaghoz jusson és jó takarmánynövényeket adjanak az állattartó gazdáknak. A kutatók ma is meghatározó tevékenységet folytatnak, hiszen a martonvásári fajtákkal évi 130 milliárd értékű kalászos gabonát és kukoricát termelnek a magyar gazdák.

Fel kell készülnünk a klímaváltozásra

Az átadón arról is szó esett, hogy a klímaváltozás szempontjából a Kárpát-medence sérülékenysége igen nagy, vagyis hamarabb és nagyobb mértékben lesz érezhető, mint máshol. Az éghajlatváltozással és a környezetszennyezés következményeivel csak tudományos eredményekre alapozva van esély megküzdeni.

Lovász László beszélt arról is, hogy távlati terveik megvalósításához társadalmi támogatás is kell, ehhez pedig be kell mutatni a tevékenységüket. Ezt szolgálja az Agroverzum egy leginkább a fiataloknak szóló kiállítással, amely kiemelten foglalkozik a klímaváltozás mezőgazdaságra ható következményeivel.

 

Mi épül?innovációMartonvásárépítőipari cégekkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés